
CO ZROBIĆ Z RESZTEK? 10 POMYSŁÓW NA WEGAŃSKI OBIAD
Co zrobić z resztek w lodówce? Czy da się z nich przygotować jakiś sensowny wegański obiad? Zapraszam po inspiracje i przepisy!
Jak planować posiłki, by nie marnować jedzenia i tym samym pieniędzy? O tym mówiłam na webinarze o planowaniu posiłków (pojawi się on w sklepie za kilka dni).
Jednym z moich sposobów jest… jeden dzień w tygodniu bez planu. To właśnie dzień dojadania resztek i generalnego czyszczenia zapasów (zwłaszcza lodówkowych) przed większymi zakupami.
Z lodówkowych pozostałości i regularnych suchych zapasów można wyczarować naprawdę pięknie wyglądające pyszności! Dziś przedstawię Wam aż 10 przepisów na obiad, w którym można wykorzystać resztki.
Po pierwsze – co zaliczam do resztek?
-
mocno dojrzałe owoce
-
smutne i często pomarszczone już końcówki warzyw
-
ugotowane ziamniaki, makaron, ryż, kasza (bo się zrobiło za dużo i leży w lodówce i czeka)
-
tofu otwarte od kilku dni
-
otwarte i do połowy zużyte puszki z warzywami konserwowymi
-
otwarte i do połowy zużyte produkty bez konserwantów, np. przecier pomidorowy
-
mocno czerstwy chleb
Co zrobić z takich resztek? Moje sprawdzone przepisy na wegański obiad
Przy każdym przepisie dopisuję, jakie resztki w nim wykorzystamy.