WEGAŃSKI FISHBURGER, CZYLI BURGER NIBY-RYBNY

FISHBURGER WEGAŃSKI - KOTLET RYBNY - PRZEPIS

Pyszny i prosty wegański burger? Fishburger! Czyli roślinny burger niby-rybny. Świetny i do bułki, i do frytek. Koniecznie wypróbuj ten przepis, nie pożałujesz!.

Na fali wydawania swojej własnej książki totalnie lecę ostatnio z nowymi przepisami, eksperymentami kulinarnymi na bazie kuchennych resztek i… z fotografią kulinarną. Pamiętacie, jak do wpisów z przepisami dodawałam stockowe zdjęcia, a Wy się burzyliście, że WTF, lepsze brzydkie, ale własne, niż ze stocka? No więc nie, wcale nie lepsze, wciąż w to wierzę… Ale staram się skillować w tego typu fotografii, no i sami musicie przyznać, że całkiem niezłe te moje początki!

Ostatnio robiłam pyszny wegański ramen na przeziębienie (fajnie przepala gardło, ale niestety, okazuje się, że wirusów nie zwlacza, bo ja sobie dalej choruję), jak zapewne pamiętacie. No i została mi po nich cała miska farfocli (drobno pokrojonej cebulki z czosnkiem i napęczniałych glonów wakame). Cała miska cuchnących rybą farfocli, muszę sprecyzować! Jak poczułam ten rybi odór, od razu nad głową zapaliła mi się taka żaróweczka, a w głowie pyknęła mi jak bąbelek myśl “RYBNE BURGERY”. Nooooo na tyle rybne, na ile da się je zrobić bez ryby, hehe. Ale wyszły naprawdę niezłe, faktycznie rybne w smaku i o świetnej “fakturze” czy jak to się tam mówi – chrupiące na zewnątrz, mięciutkie, kremowe w środku. Musicie spróbować!

Poniżej podaję przepis na kotlety i delikatny musztardowy sos ORAZ zdjęcie z opisem, co wsadziłam do buły. Możecie się zainspirować albo w ogóle zrobić zupełnie inaczej. Albo zamiast burgera w bule zjeść fish’n’chips w komplecie z kapuchą kiszoną, też będzie pysznie!

FISHBURGERY WEGAŃSKIE, CZYLI NIBY-RYBNE KOTLETY – PRZEPIS

przepis na 6 całkiem dużych kotleciochów

SKŁADNIKI:

  •  miska odciśniętych dokładnie z wody farfocli po ramenie (200 g)
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 1,5 kostki naturalnego tofu (270 g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (20 g)
  • 2 łyżki oleju lnianego (20 g)
  • 2 łyżki sosu sojowego (20 g)

Kaszę jaglaną gotujemy tak, żeby wchłonęła całą wodę (na 100 g kaszy 200 ml wody, czyli niecała szklanka).

W tym czasie miksujemy ze sobą wszystkie pozostałe składniki. Wyjdzie pasta (bez)rybna, którą z powodzeniem można używać jako zwykłego smarowidła kanapkowego, tylko uwaga – najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień, jak trochę postoi w lodówce i przejdzie magiczny proces przegryzania się.

Ale mieliśmy robić burgery, a nie pastę! No to z pastą mieszamy kaszę jaglaną, ale już nie blendujemy, tylko zostawiamy na noc w lodówce, żeby ta kasza jeszcze nieco wchłonęła rybnej pasty i żeby masa stała się choć trochę bardziej zbita.

[Uwaga, chcesz się wgryźć w burgera już teraz zaraz i nie masz ochoty czekać całej nocy? No to polecam Ci ten przepis na najlepsze tofu burgery!]

Następnego dnia – jak mamy ochotę na obiad – to odpalamy piekarnik, ustawiamy 210 stopni (grzanie z dołu i z góry, bez termoobiegu), a na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy uformowane naprędce duże kotlety.

No i pieczemy! Pieczemy do czasu, aż zbrązowieją (ale nie tak bardzo, by można je było uznać za spaleniznę), czyli będą z wierzchu takie chrupkie. Można od czasu do czasu szturchnąć widelcem, żeby zobaczyć, czy już skórka jest chrupiąca.

MUSZTARDOWY SOS Z ORZECHÓW NERKOWCA – PRZEPIS

ilość akurat na 2 burgerki

SKŁADNIKI:

  • garść (ale taka drobna damska garść) orzechów nerkowca (50 g)
  • 1 łyżeczka musztardy (8 g)

Orzechy razem z musztardą i 7 łyżkami wody (70 ml) miksujemy na gładko w blenderze. I tyle.

Uwaga, jeśli nie masz dobrego blendera, to wcześniej zalej nerkowce gorącą wodą i mocz przynajmniej pół godziny!

PS Nerkowce to świetny materiał na sosy (tak, wiem, że drogie, ale naprawdę pyszniejsze sosy wychodzą na drogich nerkowcach niż tanim słoneczniku, więc czasem można odżałować) – zerknij sobie jeszcze na te przepisy na wegański sos czosnkowy i majonez koperkowy.

wegański burger rybny - przepis

Masz ochotę na więcej prostych i wegańskich przepisów, np. na paluszki niby-rybne? Sprawdź moją książkę “SMART VEGAN”!

UZUPEŁNIJ, BY POBRAĆ DARMOWY FRAGMENT (i kod rabatowy):

[mc4wp_form id=”4452″]

PREMIERA JUŻ 28 WRZEŚNIA!

ZAMÓW TUTAJ

UWAGA, wysyłka 1 książki kosztuje 14 zł, ALE już wysyłka 2-óch – 15 zł, 3-ech – 16 zł, 4-ech – 17 zł, a od 5 książek wysyłka gratis, więc skrzyknijcie znajomych na wspólne zakupy! Kod rabatowy działa na dowolną ilość książek.

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!