Przepis na hummus - wegańska pasta do smarowania pieczywa

Wypróbuj ten PRZEPIS na hummus

Jeżeli szukasz dobrego przepisu na hummus, który na stałe zagości w twoim menu, to trafiłaś doskonale. Zapraszam!

Dacie wiarę, że kiedyś nie znosiłam hummusu? Niestety była to kwestia złego przepisu… Nigdy wcześniej nie jadłam tej słynnej pasty z ciecierzycy, ale postanowiłam spróbować – zrobiłam wg przepisu na hummus idealny od Jadłonomii i cóż… Do ideału było mu daleko. Wiem, że wielu osobom ten konkretny smakuje, ale dla mnie było tam stanowczo za dużo tahini i tylko to czułam, gorycz i nic więcej. Myślałam, że tak właśnie smakuje hummus i powiedziałam sobie „nigdy więcej!”.

A jednak… Dziś jestem wielką fanką i jest to moje ulubione smarowidło do chleba. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Nie powiem, że jest idealny, bo co człowiek, to smak, ale po prostu spróbujcie! Myślę, że Was zasmakuje.

Przepis znajduje się pod zdjęciem.

jak zrobić dobry hummus? Przepis

Przepis mam dodany również na Instagram (zapraszam: askarzeznik), w formie reelsa. Jeśli tak będzie Ci wygodniej, to zapraszam tutaj.

Przepis na hummus

Liczba porcji1 porcja

Składniki
 ¾ szkl. ugotowanej cieciorki lub z puszki (180 g)
 ¼ szkl. aquafaby (zalewy z cieciorki z puszki) lub po prostu zimnej wody
 2,50 łyżka/łyżki/łyżek soku z cytryny
 2 łyżka/łyżki/łyżek oleju
 1 łyżka/łyżki/łyżek tahini
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek soli (w wersji dla niemowlaka pomijamy)
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek kminu rzymskiego
 0,50 szt. ząbka czosnku
 ¼ łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek słodkiej papryki

1

Czosnek obieramy i wszystkie składniki razem miksujemy na bardzo gładką kremową pastę. Gotowe!

2

Podajemy…

- na kanapkach jako pastę do smarowania,
- z pitą czy bułką do wyjadania z miseczki,
- w tortilli do posmarowania placka
- albo jako element Budda bowl z warzywami, kaszą, strączkami i sosem.

Składniki

Składniki
 ¾ szkl. ugotowanej cieciorki lub z puszki (180 g)
 ¼ szkl. aquafaby (zalewy z cieciorki z puszki) lub po prostu zimnej wody
 2,50 łyżka/łyżki/łyżek soku z cytryny
 2 łyżka/łyżki/łyżek oleju
 1 łyżka/łyżki/łyżek tahini
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek soli (w wersji dla niemowlaka pomijamy)
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek kminu rzymskiego
 0,50 szt. ząbka czosnku
 ¼ łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek słodkiej papryki

Przepis

1

Czosnek obieramy i wszystkie składniki razem miksujemy na bardzo gładką kremową pastę. Gotowe!

2

Podajemy…

- na kanapkach jako pastę do smarowania,
- z pitą czy bułką do wyjadania z miseczki,
- w tortilli do posmarowania placka
- albo jako element Budda bowl z warzywami, kaszą, strączkami i sosem.

Przepis na hummus

A w moim ebooku „SV Wegańskie przepisy dla czasooszczędnych” znajdziesz przepis na pyszny orzechowy sos do makaronu, właśnie na bazie hummusu. Spróbujesz?

Wegańskie przepisy dla osób, które mają mało czasu na gotowanie