NAJLEPSZE TOFU BURGERY NA ŚWIECIE

Masz ochotę na domowy wegański fast food? Sprawdź przepis na najlepsze tofuburgery na świecie!

TOFU BURGERY (4 SZT.) – SKŁADNIKI

4 bułki na burgery (wegańskie np. w Biedronce, a jeśli chcecie zrobić sami, to tutaj przepis na batatowe bułki na burgery)

1 kostka naturalnego tofu (180 g)

1 awokado

1 duży liść świeżego jarmużu

2 duże liście sałaty lodowej

4 plastry czerwonej cebuli

wegański sos czosnkowy i nerkowcowy „majonez” koperkowy

marynata do tofu (1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka jasnej pasty miso, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 0,5 łyżki syropu z agawy)

1 łyżka oleju kokosowego (do usmażenia tofu)

I AKCJA!

1. Na patelni rozgrzej olej, kostkę tofu przekrój na 4 plastry, a następnie usmaż na złoto.

2. Przygotuj marynatę i pokryj nią usmażone tofu z obu stron. Wstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny, a następnie usmaż na suchej patelni (na dużym ogniu, tak aby tofu było chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku). W międzyczasie obierz i pokrój w plastry awokado, liście sałaty lodowej przekrój na pół, a liść jarmużu – na 4 części.

3. Bułki przekrój na pół, posmaruj od wewnątrz obficie sosami, następnie na dolnej części każdej bułki ułóż po kolei sałatę lodową, czerwoną cebulę, tofu (na nie możesz ciepnąć jeszcze trochę sosu), awokado i jarmuż. Przykryj górną częścią buły i wcinaj, aż Ci się uszy będą trzęsły.

SMACZNEGO!

*

Pst, sprawdź również: 10 pomysłów na wegańskie kotlety

*

Podobało się? Polub mnie na fejsbuku!

Chcesz więcej? Zapisz się na newsletter!