
10 POMYSŁÓW NA WEGAŃSKIE KOTLETY
Przeważnie szybkie w przygotowaniu. Sycące. Smaczne. Zdrowe (zwłaszcza, gdy zamiast smażenia się je upiecze). No i proste! Kotlety to świetny pomysł, by oprzeć na nich swój wegański obiad.
Kotlety mogą wydawać się „nudne”, ale przecież można jeść je z wieloma różnymi dodatkami. Kilka przykładów z brzegu:
- z ziemniakami i surówką lub mizerią,
- z ryżem i surowymi chrupiącymi warzywami,
- z makaronem i sosem,
- w tortilli
- z bułką i warzywami w formie burgera…
Natomiast dzięki mnogości dostępnych produktów roślinnych, można je przygotować na naprawdę wiele sposobów… Właściwie niemal ze wszystkiego! Z kasz, ryżu, strączków, warzyw… Podejrzewam, że nawet z makaronu by się dało!
Oczywiście, jeżeli chcemy obiadu na super szybko, zawsze można sięgnąć po kupne kotlety sojowe dostępne niemalże w każdym sklepie, ale jeśli macie trochę dłuższą chwilę, by postać przy garach, koniecznie spróbujcie własnoręcznie przygotowywanych kotletów! Nie pożałujecie! Na początek możecie spróbować następujących przepisów:
- Klopsiki z tofu
- Kotlety jaglane
- Kotlety ryżowe
- Kotlety z czerwonej fasoli
- Kotlety z ciecierzycy, czyli falafele
- Kotlety soczewicowe
- Kotlety ziemniaczane
- Kotlety z kalafiora
- Kotlety z buraka
- Kotlety marchewkowe
A jeżeli jesteście ambitnymi kuchcikami i zamiast korzystać z gotowych przepisów wolicie sami kombinować, koniecznie sprawdźcie też, czym najlepiej skleić wegańskie kotlety!
Pst! Przeczytaj też:
– 10 pomysłów na letni wegański obiad
– Weganizm dla początkujących: roślinne zamienniki
– Jak możesz pomóc zwierzętom?
*