
10 POMYSŁÓW NA LETNI WEGAŃSKI OBIAD
Gdy żar leje się z nieba, człowiekowi odechciewa się wszystkiego, nawet jedzenia. Żołądek jednak rządzi się swoimi prawami… Owija się więc z głodu wokół kręgosłupa i świdrującym burczeniem przypomina o swoim istnieniu. Coś zatem do brzuszka trzeba schować. Tylko co? Wyjścia są więc 3:
- jedzenie na mieście – teoretycznie super opcja, ale w praktyce odpada, bo trzeba wychynąć z domu i wystawić się na ten okrutny ukrop!
- chłodne, ale sycące posiłki
- super szybkie obiadki (żeby jak najkrócej stać przy kuchence)
I tych dwóch ostatnich opcji będziemy się trzymać.
OBIADY NA ZIMNO
SUSHI
Zawsze myślałam, że rolowanie sushi to coś superskomplikowanego i jako chujowa pani domu odwlekałam moje pierwsze sushi jak tylko się dało. Tymczasem okazuje się, że to banał – w dodatku bardzo smaczny! Dzięki ryżowi jest to sycące danie, a dzięki temu, że do środka można dać niemal wszystko, sushi można jeść dzień w dzień i nigdy się nie znudzi. Kilka pomysłów na wkład:
- ogórek + awokado + czerwona papryka
- tofu wędzone lub obsmażone w sosie z jadłonomiowego przepisu
- wędzony tempeh + kiełki fasoli mung
- cieciorka a la tuńczyk
SPRING ROLLSY
Kolejne szybkie i w dodatku super zdrowe danie, dzięki bogactwu surowych warzyw. W dodatku świetnie orzeźwia i nie zamula! Moim podstawowym przepisem na spring rollsy, który modyfikuję wedle własnego widzimisię albo wedle tego, co akurat mam w lodówce, jest ten od Jadłonomii. Mniam!
MAKARON Z WARZYWAMI
Zimny makaron ryżowy plus zmrożone warzywa (pomidorki koktajlowe, schłodzone zblanszowane brokuły, cukinia, papryka… czy cokolwiek, co wam przyjdzie do głowy!) to kolejna świetna opcja na upalne dni. Można dorzucić wędzone lub marynowane tofu, posypać przyprawami i sezamem. Podpatrzone z instagramu Blimsien.
CHŁODNIK
Płynne posiłki wchodzą latem chyba najłatwiej. Można, oczywiście, żywić się głównie koktajlami, ale ileż można? Czasem dobrze schować do brzuszka również coś wytrawnego, na przykład:
RYŻ Z OWOCAMI I ŚMIETANKĄ
Smak dzieciństwa, czyli ryż z owocami – jabłkami, truskawkami (kto zamroził, ten ma!), malinami czy jagodami – i słodką śmietaną (polecam gęstą ryżową!) to upieczenie dwóch pieczeni na jednym ogniu – zapchanie żołądka i nasycenie się sezonowymi smakami. Kiedy nie macie ochoty na obiad z prawdziwego zdarzenia, taka słodka przekąska świetnie się sprawdzi – w dodatku i na ciepło i na zimno!
GORĄCE OBIADY NA SZYBKO
Może się wydawać, że gorące posiłki w lecie, zwłaszcza tak upalnym jak obecne, to słaba opcja. A jednak wbrew pozorom to dobry pomysł, gdyż organizm dzięki temu wyrównuje temperaturę i… czujemy, jakby było nam mniej gorąco! Poza tym ileż można jeść posiłki na zimno? Czasem chciałoby się jednak czegoś klasycznego!
RYŻ Z PATELNI
Minimalizm sprawdza się i w kuchni, zwłaszcza latem. Mocno przyprawiony ryż z patelni z garścią warzyw (np. kalafiorem) świetnie sprawdzi się jako taki minimalistyczny posiłek. Jest super smaczny, syci i na długo odsuwa uczucie głodu, i nawet laik sobie poradzi z jego przygotowaniem!
MAKARON Z WARZYWAMI Z PATELNI
To moja ulubiona opcja na szybki posiłek latem. I makaron i warzywa na patelnię przygotowuje się raz-dwa! Dla urozmaicenia można sięgać po różne makarony (zwłaszcza, że nasze szafki po tygodniu azjatyckim w Lidlu i Biedronce są ich pełne!) i różne mieszanki warzyw. Jeśli sam makaron z warzywami jest dla was zbyt suchy, najlepiej polać go dobry olejem (np. lnianym) i sosem sojowym.
KOPYTKA I BUKIET WARZYW
Przygotowanie kopytek zajmuje trochę czasu, ale kto powiedział, że mamy je robić sami? Ostatnio odkryłam, że gotowe wegańskie kopytka można kupić w Lidlu (2, 99 zł za opakowanie 400 g)! Ich odgrzanie zajmuje zaledwie kilka minut. Można je, oczywiście, szamać jako samodzielny posiłek, z olejem i prażoną cebulką, ale ja polecam dorzucić na talerz jeszcze bukiet warzyw, żeby było zdrowiej. Mogą to być warzywa z patelni albo skrojona w trakcie podgrzewania kopytek mieszanka świeżych warzyw – papryki, cukinii, ogórków, rzodkiewek.
PYZY Z SOSEM PIECZARKOWYM
Pyzy też można kupić – z tego, co się orientuję, chyba wszystkie mrożonkowe ziemniaczane pyzy dostępne w sklepach są wegańskie (ale na wszelki wypadek i tak sprawdzajcie skład!). Sos pieczarkowy to też szybka rzecz – podsmażyć pieczarki, zalać wegańską śmietanką, przyprawić i voila!
Pst! Sprawdź też:
*