2 PROSTE WEGAŃSKIE SOSY DO BURGERÓW

WEGAŃSKIE SOSY DO BURGERÓW - PRZEPISY

Super prosty przepis na 2 idealne wegańskie sosy do burgerów. Sprawdź, jak zrobić sos czosnkowy i wegański majonez koperkowy z orzechów nerkowca!

Orzechy nerkowca to mój ostatni hit w kuchni – robię z nich i wytrawne sosy, i słodkie desery. Gdy na dziś planowałam zrobienie pysznych tofu burgerów (przepis też Wam podrzucę wkrótce), od razu było jasne, że sosy będą na bazie nerkowców. Ponieważ tofu było mocno zamarynowane, nie chciałam przedobrzyć ze smakami i postawiłam na prostotę sosów – przygotowałam sos czosnkowy i “majonez” koperkowy. Wszystko skomponowało się idealnie, spytajcie mojego chłopaka!

WEGAŃSKI SOS CZOSNKOWY, WEGAŃSKI MAJONEZ KOPERKOWY

WEGAŃSKIE SOSY Z ORZECHÓW NERKOWCA – BAZA

100 g orzechów nerkowca

100 ml mleka sojowego niesłodzonego

Wystarczy namoczyć nerkowce (ja to robię wieczorem, aby na następny dzień od razu były gotowe), a potem zblendować je z mlekiem. Taka ilość będzie idealna na 4 burgery. Jeśli chcecie zrobić oba sosy, na koniec podzielcie bazę na 2 części i każdą z nich zblendujcie z odpowiednimi składnikami.

WEGAŃSKI SOS CZOSNKOWY

połowa bazy z orzechów nerkowca

1 duży ząbek czosnku

0,5 łyżeczki cebuli suszonej

0,5 łyżeczki kurkumy (można pominąć, nie czuć jej w smaku, ale nadaje ładny kolor, hehe)

szczypta soli

szczypta czarnego pieprzu

WEGAŃSKI MAJONEZ KOPERKOWY

0,5 łyżeczki czarnej soli

0,5 łyżeczki musztardy delikatesowej (lub innej, byle łagodnej w smaku)

1 łyżeczka suszonego koperku

szczypta pieprzu

WEGAŃSKI BURGER - TOFU BURGER
najlepszy tofu burger – mniam!

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku i zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!