PROSTY I SZYBKI OBIAD: TERIYAKI NOODLE Z MISO TOFU, PIECZARKAMI I GRZYBAMI MUN

teriyak inoodle - przepis

Szukasz pomysłu na łatwy i szybki wegański obiad? Lubisz kuchnię azjatycką? Polecam Ci teriyaki noodle, przepis znajdziesz we wpisie!

TERIYAKI NOODLE Z MISO TOFU, PIECZARKAMI I GRZYBAMI MUN – PRZEPIS

2 porcje

2 porcje makaronu udon lub ewentualnie zwykłego pszennego tagliatelle jak u mnie (180 g)
1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek (70 g)
3/4 szklanki namoczonych grzybów mun (50-60 g)
1 łyżka oleju (10 g)

sos teriyaki:
6 łyżek sosu sojowego ciemnego, najlepiej Kikkoman (60 g)
3 płaski łyżki cukru trzcinowego (36 g), ewentualnie jakiegoś płynnego słodzidła, np. syropu z agawy lub klonowego
2 łyżki octu ryżowego (20 g)
2 ząbki czosnku (10 g)
1 łyżeczka oleju sezamowego (5 g)
1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
opcjonalnie (jeśli lubisz pikantne smaki) 1/4 łyżeczki ostrej papryki

tofu miso:
ok. 2/3 kostki tofu naturalnego (125 g)
1 łyżka sosu sojowego ciemnego (10 g)
1 łyżeczka jasnej pasty miso (10 g)
1 łyżeczka cukru trzcinowego (6 g)

dodatkowo:
1 łyżeczka czarnego sezamu do posypania

JAK ZROBIĆ TERIYAKI NOODLE?

1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Tadam, sos teriyaki gotowy! Jeśli lubisz gęste sosy, to możesz jeszcze zagęścić łyżką mąki wymieszaną równomiernie z dwiema łyżkami wody. Ja lubię taki bardziej płynny, więc tego nie zrobiłam.

2. Tofu kroimy w dużą kostkę. Mieszamy dokładnie sos sojowy, pastę miso i cukier (ten musi się rozpuścić!), a następnie z tak przygotowaną marynatą mieszamy tofu. Pieczemy w 200 stopniach, aż się porządnie zarumieni.

3. Gotujemy makaron i jednocześnie podsmażamy na oleju pieczarki i grzyby mun, stale mieszając. Kiedy grzyby zaczną przywierać do patelni, wlewamy sos teriyaki, mieszamy i smażymy 3 minuty.

4. Kiedy makaron się ugotuje, odlewamy wodę, przelewamy go zimną wodą, i dorzucamy na patelnię do grzybów i sosu teriyaki. Mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut.

5. Podajemy z upieczonym tofu i posypane czarnym sezamem.

1 porcja ma:

  • 687 kcal,
  • 29,2 g białka,
  • 108,2 g węglowodanów,
  • 14,4 g tłuszczu.

Chcesz więcej przepisów na smaczne i szybkie wegańskie obiady? 

Zapraszam do zakupu mojej książki (lub ebooka). Albo korzystnego pakietu książka+ebook ;) Znajdziesz tam calutki rozdział na ten temat, z pięknymi zdjęciami oraz podanymi wartościami makro i kcal.