MUS CZEKOLADOWY Z CZARNEJ FASOLI I AQUAFABY

Co zrobić z aquafaby, czyli wody po cieciorce? Polecam mój wegański mus czekoladowy. Jest pyszny i lekki jak chmurka. Koniecznie wypróbuj mój przepis!

Kiedy wypróbowałam przepis Jadłonomii na mus czekoladowy z aquafaby, byłam zachwycona jego konsystencją. Taki właśnie powinien być mus – leciutki, puszysty… Jak chmurka! Oczywiście mus Jadłonomii był pyszny, ale ja musiałam wymyślić coś swojego. A ponieważ lubię wymyślać przepisy od podstaw, to mój nie zawiera gotowej czekolady, którą wystarczy stopić i wymieszać z pianą z aquafaby… Swój czekoladowy mus przygotowałam na bazie… czarnej fasoli. Wyszło obłędnie (i równie prosto)! Mus w połączeniu z ananasem smakował jak niebo. Koniecznie spróbuj!

WEGAŃSKI MUS CZEKOLADOWY Z CZARNEJ FASOLI I AQUAFABY – PRZEPIS

5 słoiczków

1,5 szklanki ugotowanej czarnej fasoli (255 g)
0,5 szklanki mleka sojowego (100 ml)
0,5 szklanki aquafaby, czyli wody po cieciorce z puszki (ilość jak z 1 puszki)
4 łyżki cukru trzcinowego (48 g) lub erytrytolu
3 czubate łyżki kakao (40 g)
1 średnia obrana pomarańcza (200)  – można pominąć (wtedy trzeba dodać trochę więcej mleka), ale nadaje fajną nutkę smakową

dodatkowo (opcjonalnie):
ulubione owoce
gorzka czekolada 90%

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKI MIS CZEKOLADY Z AQUAFABY I CZARNEJ FASOLI?

1. Fasolę blendujemy z mlekiem, obraną pomarańczą, cukrem (1 łyżkę zostawiamy!) i kakao. Najlepiej zrobić to w blenderze wysokoobrotowym, aby składniki zostały zblendowane na gładko.

2. Aquafabę razem z 1 łyżką cukru ubijamy na sztywną pianę, np. mikserem. Piana powinna być tak sztywna, aby można było obrócić pojemnik „do góry nogami”.

3. Mieszamy razem masę z fasoli i pianę, dla pewności jeszcze chwilę miksujemy je razem, a następnie przekładamy do słoiczków i zostawiamy na noc.

Podajemy z ulubionymi owocami polanymi roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.

1 słoiczek musu czekoladowego z połówką banana, polanego roztopioną gorzką czekoladą ma:

  • 258 kcal,
  • 9,3 g białka,
  • 41,8 g węglowodanów,
  • 6,1 g tłuszczu.

Chcesz więcej przepisów na smaczne i szybkie wegańskie desery? 

Zapraszam do zakupu mojej książki (lub ebooka). Albo korzystnego pakietu książka+ebook ;) Znajdziesz tam calutki rozdział na ten temat, z pięknymi zdjęciami oraz podanymi wartościami makro i kcal.