WEGAŃSKA SEROWA ZUPA-KREM Z PIECZONYMI CZIPSAMI

Jak zrobić wegańską zupę serową? Sprawdź mój przepis na wegańską ziemniaczaną zupę-krem o pysznym serowym posmaku!

Po przejściu na weganizm przez całe 3 lata ani razu nie jadłam zupy serowej. Jakoś tak totalnie o niej zapomniałam… Aż do pewnego październikowego dnia, gdy we wrocławskim Wilku Sytym trafiłam na serową zupę-krem z batata. Przepyszną! Od razu postanowiłam ją odtworzyć, a raczej się nią zainspirować i stworzyć swój własny przepis na wegańską zupę-krem serową. W mojej wersji zupa jest przyrządzona na ziemniakach, a nie batatach (właśnie sobie uświadomiłam, że na Sycylii o bataty nie tak łatwo, dziwne), ma trochę inny posmak i totalnie inne dodatki… Ale jedno ją łączy z tamtym kremem z batatów – też jest rewelacyjna! Koniecznie musisz wypróbować ten przepis!

Uwaga, w tej zupie dodatki są bardzo ważne, więc radzę ich nie pomijać. Sam krem, bez dodatków, jest nieco… nudny.

WEGAŃSKA ZUPA SEROWA – PRZEPIS

na 4 porcje

1 litr bulionu warzywnego
2,5 kubka ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 średnia marchewka
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
5 łyżek płatków drożdżowych
2 łyżki oleju
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka ziół śródziemnomorskich
pół łyżeczki pieprzu cayenne
spora szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu

dodatki do podania:

1 łyżka octu balsamicznego dobrej jakości
pół pęczka szczypiorku
garść pieczonych czipsów (albo pół średniego ziemniaka, 1 łyżeczka oleju i ulubione przyprawy, polecam tutaj paprykę wędzoną i zioła prowansalskie – po 1/4  łyżeczki każdego)

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKĄ ZUPĘ SEROWĄ? 

1. Ziemniaki i marchewkę obieramy (obierków NIE wyrzucamy!) i kroimy w niewielką kostkę, a następnie w dwóch osobnych garnkach (w jednym marchew, w drugim ziemniaki) gotujemy.

2. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. W międzyczasie podgrzewamy bulion.

3. Kiedy ziemniaki i marchew się jeszcze gotują, połówkę średniego ziemniaka kroimy obieraczką do warzyw na cieniutkie plasterki, mieszamy z olejem i przyprawami, i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w 200 stopniach do czasu, aż czipsy zaczną brązowieć w najcieńszych miejscach. Wtedy wyciągamy z piekarnika.

4. Ugotowane ziemniaki i marchew odcedzamy i razem z podsmażoną cebulą oraz wszystkimi pozostałymi składnikami (oczywiście poza czipsami, szczypiorkiem i octem balsamicznym) umieszczamy w dzbanku blendera (albo – jeśli nie masz blendera kielichowego – w dużym garnku, aby zmiksować to zwykłym ręcznym blenderem) i miksujemy na gładką masę.

5. Wegańską zupę serową podajemy z kleksem octu balsamicznego, posiekanym szczypiorkiem i kilkoma pieczonymi czipsami.