WEGAŃSKI BOCZEK Z TOFU I SZYBKA CARBONARA
Jak zrobić wegański boczek? Jak przygotować wegańskie spaghetti carbonara? W tym wpisie mam dla Ciebie dwa rewelacyjne przepisy!
Wegański boczek z Bezmięsnego Mięsnego sprawił, że po raz pierwszy w życiu mogłam skosztować spaghetti carbonara, od razu w wegańskiej wersji (w tej tradycyjnej nigdy nie jadłam i już raczej jeść nie będę). Niestety, jako że nie mam do niego dostępu na co dzień, musiałam wymyślić przepis na swój własny. Mój wegański boczek przygotowuję z tofu bądź z… owoców chlebowca (jackfruita) z puszki, ale zachęcam Cię do eksperymentowania i z innymi produktami roślinnymi.
Ten wegański boczek z tofu najbardziej nadaje się do dań, gdzie jeszcze zostaje poddany obróbce, czyli na przykład do pizzy, wegańskiej jajecznicy czy właśnie do wegańskiej wersji spaghetti carbonara. Jeśli jednak potrzymasz go dłużej w piekarniku, powstanie chrupiąca przekąska przypominająca chrupki bekon.
WEGAŃSKI BOCZEK Z TOFU – PRZEPIS
porcja na carbonarę dla dwóch osób, dużą pizzę, ok. 4 tortille lub wegańską jajecznicę dla 4-ech osób
1 kostka tofu (180 g)
2 łyżki sosu sojowego ciemnego (20 g)
2 łyżki przecieru pomidorowego (22 g)
1 łyżka aromatu dymu wędzarniczego (10 g)
1 łyżeczka oleju słonecznikowego lub rzepakowego (4 g)
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
pół łyżeczki papryki wędzonej
1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą dokładnie, zaś tofu kroimy w cienkie plastry. Następnie zalewamy tofu marynatą (aby dokładnie wszystkie plastry miały styk z marynatą, ja najpierw wylewam trochę na dno pojemniczka, na to kładę pierwszą warstwę tofu, następnie smaruję je marynatą, kładę kolejną warstwę i tak dalej, aż skończy mi się tofu i marynata). Zostawiamy na noc w lodówce, a następnego dnia pieczemy w 180 stopniach do czasu, aż plastry się wyraźnie wysuszą.
Rada: Jeśli zamiast tofu chcesz wykorzystać owoce chlebowca (jackfruita) z puszki, to po prostu wyjmij je z zalewy, wytnij twarde części i pokrój na drobne kawałki, a następnie dokładnie wymieszaj z marynatą i też odstaw na noc do lodówki.
KCAL: 265 | WĘGLOWODANY: 7,1 g | BIAŁKO: 23,9 g | TŁUSZCZE: 15 g
WEGAŃSKIE SPAGHETTI CARBONARA – PRZEPIS
2 duże porcje
200 g makaronu spaghetti
wegański boczek zrobiony z 1 kostki tofu (lub 3-4 plastry boczku z Bezmięsnego Mięsnego)
1 szalotka lub zwykła cebula, mała (50 g)
kartonik roślinnej śmietanki, pół opakowania silken tofu lub pół szklanki domowej śmietanki, bardzo gęstej (200 g)
3 łyżki płatków drożdżowych (20 g)
2 łyżki sosu sojowego ciemnego (12 g)
2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego (20 g)
Cebulkę drobno siekamy, a boczek kroimy w małe kawałki, i podsmażamy je razem na oleju. Po 5 minutach dodajemy śmietankę lub zblendowane silken tofu, płatki drożdżowe i sos sojowy, i dokładnie mieszamy. Podlewamy lekko wodą i smażymy na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając regularnie i uważając, aby się nie przypaliło. W międzyczasie gotujemy makaron spaghetti. Odcedzony makaron mieszamy na patelni z sosem i wykładamy na talerze. Można posypać posiekaną natką pietruszki.
KCAL: 1603 | WĘGLOWODANY: 168,5 g | BIAŁKO: 62,4 g | TŁUSZCZE: 73,4 g
Przepisy na najprostsze roślinne śmietanki i inne tego typu ingrediencje znajdziesz oczywiście w mojej książce „SMART VEGAN”. Tam też każdy przepis ma info o ilości kcal, węgli, białek i tłuszczy. KUP TUTAJ!
*