
KOTLETY JAGLANO-BURACZANE ZUPEŁNIE JAK MIĘSNE MIELONE
Jak zrobić wegańskie kotlety, które smakują jak mielone? Oto przepis – prosty, smaczny i z łatwo dostępnych składników.
Proste wegańskie kotlety z łatwo dostępnych składników (najlepiej takich, które zawsze mamy w domu) zawsze są w cenie. Takie kotlety można zjeść zamiast mielonych w typowym polskim obiedzie albo z warzywami i sosami w bułce. Można również uformować z nich małe pulpety i zjeść z makaronem i sosem pomidorowym.
Kotlety, które dziś Ci proponuję, świetnie sprawdzą się w każdej z wyżej wymienionych potraw – wyglądają jak tradycyjne mielone, smakują… całkiem podobnie (ale lepiej!) i robi się je naprawdę prosto. A co najważniejsze – są one 100% wegańskie,
W tej wersji zupełnie nie czuć smaku buraczanego.
WEGAŃSKIE KOTLETY MIELONE Z KASZY JAGLANEJ I BURAKÓW – PRZEPIS
12 dużych kotletów
0,5 kg ugotowanych buraków
1 kubek kaszy jaglanej (250 g)
0,5 kubka mąki pszennej typu 450 lub 550 (75 g)
10 suszonych pomidorów z oleju
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki siemienia lnianego
przyprawy:
5 liści laurowych
5 kulek ziela angielskiego
5 kulek pieprzu czarnego
3 łyżeczki suszonego lubczyku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki sproszkowanej kolendry
JAK PRZYGOTOWAĆ WEGAŃSKIE KOTLETY „MIELONE”?
Kaszę jaglaną gotujemy. W międzyczasie cebulę i czosnek siekamy, a następnie razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym podsmażamy na oleju. Ścieramy buraki na tarce (na grubych oczkach) i mielimy siemię lniane na proszek. Ugotowaną kaszę mieszamy z burakami i podsmażoną cebulką oraz resztą składników. Z gotowej masy formujemy okrągłe, dość płaskie kotlety, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach – po 20 minut z każdej strony.
Te kotlety jaglano-buraczane a la mielone smakują naprawdę dobrze w tradycyjnym polskim obiedzie – z ziemniaczanym puree oraz mizerią (oczywiście z wegańską śmietanką).