KOTLETY JAGLANO-BURACZANE ZUPEŁNIE JAK MIĘSNE MIELONE

wegańskie kotlety mielone - przepisy

Jak zrobić wegańskie kotlety, które smakują jak mielone? Oto przepis – prosty, smaczny i z łatwo dostępnych składników.

Proste wegańskie kotlety z łatwo dostępnych składników (najlepiej takich, które zawsze mamy w domu) zawsze są w cenie. Takie kotlety można zjeść zamiast mielonych w typowym polskim obiedzie albo z warzywami i sosami w bułce. Można również uformować z nich małe pulpety i zjeść z makaronem i sosem pomidorowym.

Kotlety, które dziś Ci proponuję, świetnie sprawdzą się w każdej z wyżej wymienionych potraw – wyglądają jak tradycyjne mielone, smakują… całkiem podobnie (ale lepiej!) i robi się je naprawdę prosto. A co najważniejsze – są one 100% wegańskie,

W tej wersji zupełnie nie czuć smaku buraczanego.

WEGAŃSKIE KOTLETY MIELONE Z KASZY JAGLANEJ I BURAKÓW – PRZEPIS

12 dużych kotletów

0,5 kg ugotowanych buraków

1 kubek kaszy jaglanej (250 g)

0,5 kubka mąki pszennej typu 450 lub 550 (75 g)

10 suszonych pomidorów z oleju

2 małe cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

3 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki siemienia lnianego

przyprawy:

5 liści laurowych

5 kulek ziela angielskiego

5 kulek pieprzu czarnego

3 łyżeczki suszonego lubczyku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka majeranku

0,5 łyżeczki sproszkowanej kolendry

JAK PRZYGOTOWAĆ WEGAŃSKIE KOTLETY “MIELONE”?

Kaszę jaglaną gotujemy. W międzyczasie cebulę i czosnek siekamy, a następnie razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym podsmażamy na oleju. Ścieramy buraki na tarce (na grubych oczkach) i mielimy siemię lniane na proszek. Ugotowaną kaszę mieszamy z burakami i podsmażoną cebulką oraz resztą składników. Z gotowej masy formujemy okrągłe, dość płaskie kotlety, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach – po 20 minut z każdej strony.

Te kotlety jaglano-buraczane a la mielone smakują naprawdę dobrze w tradycyjnym polskim obiedzie – z ziemniaczanym puree oraz mizerią (oczywiście z wegańską śmietanką).

Więcej przepisów na proste kotlety i inne dania obiadowe znajdziesz w mojej książce “SMART VEGAN” kliknij, aby zapisać się do newslettera i na dzień dobry otrzymać DARMOWY FRAGMENT.

  • Gosia Gurtowska

    Czy można te kotlety usmażyć? Ostatnio robiłam wegańskie pulpeciki z piekarnika i niestety z piekarnika wyszły mało chrupiące i rozłaziły się :(

    • pewnie można, mi się zwykle na patelni wszelkie kotlety rozwalają, dlatego wolę piec :)