PROTEINOWE PRALINKI ORZECHOWO-MIODOWE (WEGAŃSKIE, BEZ MIODU)

Te słodkie wegańskie pralinki są znakomitym źródłem białka i doskonale zaspokajają ochotę na słodkie. Wypróbuj mój przepis!

Co zrobić z ciecierzycy? Tym razem zapomnij o hummusie i wypróbuj przepis na słodkie pralinki – o smaku orzechowo-miodowym (choć miodu tam oczywiście nie uświadczysz, zamiast niego używamy syropu z agawy). Ich smak przypomina mi miodowe płatki kukurydziane z orzeszkami – Gold Flakes czy jakoś tak.

PROTEINOWE PRALINKI ORZECHOWO-MIODOWE – PRZEPIS

na 15 kulek

1 kubek ugotowanej ciecierzycy (220 g)

0,5 kubka orzeszków ziemnych solonych (100 g)

0,5 kubka daktyli, suszonych lub świeżych (100 g)

3 łyżki syropu z agawy (45 g)

do obtoczenia:

1 łyżka mąki pistacjowej (15 g)

2 łyżki orzeszków ziemnych solonych (30 g)

1 łyżka kakao (10 g)

JAK ZROBIĆ PROTEINOWE WEGAŃSKIE PRALINY?

Składniki na praliny miksujemy w blenderze na najwyższych obrotach (jeśli nie masz blendera wysokoobrotowego, wcześniej namocz orzechy i daktyle w ciepłej wodzie), niekoniecznie na całkiem gładko. Z masy formujemy kulki.

Połowę pralinek obtaczamy w mące pistacjowej. Orzeszki z kakao mielimy w młynku do kawy i w powstałej masie obtaczamy drugą połowę kulek. Odstawiamy do lodówki na pół godziny, aby nieco stwardniały.

Oczywiście nie musisz obtaczać tych pralinek wcale albo możesz obtoczyć w czym innym – samym gorzkim kakao (jeśli lubisz), sproszkowanych liofilizowanych truskawkach, wiórkach kokosowych, płatkach migdałowych czy w czym tam lubisz…

Jedna taka pralinka z ciecierzycy ma…

  • 106 kcal
  • 3,6 g białka
  • 11 g węglowodanów
  • 5,3 g tłuszczu

Pst, sprawdź też:

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!