PROTEINOWE PRALINKI ORZECHOWO-MIODOWE (WEGAŃSKIE, BEZ MIODU)
Te słodkie wegańskie pralinki są znakomitym źródłem białka i doskonale zaspokajają ochotę na słodkie. Wypróbuj mój przepis!
Co zrobić z ciecierzycy? Tym razem zapomnij o hummusie i wypróbuj przepis na słodkie pralinki – o smaku orzechowo-miodowym (choć miodu tam oczywiście nie uświadczysz, zamiast niego używamy syropu z agawy). Ich smak przypomina mi miodowe płatki kukurydziane z orzeszkami – Gold Flakes czy jakoś tak.
PROTEINOWE PRALINKI ORZECHOWO-MIODOWE – PRZEPIS
na 15 kulek
1 kubek ugotowanej ciecierzycy (220 g)
0,5 kubka orzeszków ziemnych solonych (100 g)
0,5 kubka daktyli, suszonych lub świeżych (100 g)
3 łyżki syropu z agawy (45 g)
do obtoczenia:
1 łyżka mąki pistacjowej (15 g)
2 łyżki orzeszków ziemnych solonych (30 g)
1 łyżka kakao (10 g)
JAK ZROBIĆ PROTEINOWE WEGAŃSKIE PRALINY?
Składniki na praliny miksujemy w blenderze na najwyższych obrotach (jeśli nie masz blendera wysokoobrotowego, wcześniej namocz orzechy i daktyle w ciepłej wodzie), niekoniecznie na całkiem gładko. Z masy formujemy kulki.
Połowę pralinek obtaczamy w mące pistacjowej. Orzeszki z kakao mielimy w młynku do kawy i w powstałej masie obtaczamy drugą połowę kulek. Odstawiamy do lodówki na pół godziny, aby nieco stwardniały.
Oczywiście nie musisz obtaczać tych pralinek wcale albo możesz obtoczyć w czym innym – samym gorzkim kakao (jeśli lubisz), sproszkowanych liofilizowanych truskawkach, wiórkach kokosowych, płatkach migdałowych czy w czym tam lubisz…
Jedna taka pralinka z ciecierzycy ma…
- 106 kcal
- 3,6 g białka
- 11 g węglowodanów
- 5,3 g tłuszczu
Pst, sprawdź też:
- przepis na wegańskie Belriso
- przepis na wegańskie kulki mocy jak Snickers (po zapisaniu się na newsletter, otrzymasz darmowy fragment mojej książki „SMART VEGAN” z m.in. tym właśnie przepisem)
*