
WEGAŃSKIE BELRISO, CZYLI NAJLEPSZY RYŻ NA MLEKU – NA ŚNIADANIE LUB DESER
Czy da się odtworzyć Belriso w wersji wegańskiej? Jak sprawić, by ryż był jednocześnie słodki, lepki, ale i lekko al dente? Wypróbuj mój przepis na wegańskie Belriso, czyli najlepszy ryż na mleku i się przekonaj!
Niewegańskie desery i łakocie, których najbardziej mi brakuje? Belriso, jajko niespodzianka i mleko w tubce. Tym pierwszym obżerałam się nieprzyzwoicie w mojej pierwszej pracy – sklepie osiedlowym. Gdy tylko była dostawa, od razu odkładałam sobie całą paletkę deserku Belriso z czekoladą. Ostatnio znów mnie naszło na ten cudowny smak słodkiego ryżu na mleku, najlepszego na świecie, i postanowiłam go odtworzyć – tylko w wersji jesiennej, z cudownie kleistym cynamonowym jabłkiem. Mniam!
WEGAŃSKIE BELRISO / RYŻ NA MLEKU – PRZEPIS
3 porcje
1 kubek ryżu arborio albo innego ryżu do risotto
1 kubek mleka roślinnego (u mnie sojowe słodkie)
0,5 kubka wody
1/4 kubka wiórków kokosowych
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka erytrytolu (albo cukru czy innego słodzidła)
1 łyżka pasty kokosowej (można pominąć)
NA CYNAMONOWE JABŁKA:
1,5 jabłka
1 łyżka oleju
1 łyżka erytrytolu
0,5 łyżeczki cynamonu
JAK ZROBIĆ WEGAŃSKIE BELRISO?
Ryż zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc do namoczenia (ewentualnie jeśli nie chcesz czekać, to na min. 2 godziny). Następnego dnia rano odlewamy wodę, płuczemy ryż. Wszystkie pozostałe składniki blendujemy ze sobą, a następnie zalewamy powstałym płynem ryż i gotujemy pod przykryciem ok. 6 minut. Często mieszamy pilnując, aby nie przywarł, bo ma takie skłonności ten psotnik. Następnie zostawiamy pod przykryciem na 20-30 minut, do zgęstnienia.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka – obieramy je ze skórki (tej oraz ogryzków NIE wyrzucamy, wrzucamy do pojemnika do zamrażarki i jak się już trochę takich jabłkowych obierków i ogryzków uzbiera, to gotujemy z nich kompot) i kroimy w średniej wielkości kostkę. Mieszamy jabłka z olejem i cukrem i podsmażamy na patelni, aż puszczą wodę i zmiękną. Na koniec mieszamy tę jabłkową masę z cynamonem.
INNE POMYSŁY NA SŁODKIE DODATKI DO WEGAŃSKIEGO BELRISO:
- karmel daktylowy
- gorąca czekolada z… fasoli
- zblendowane banany
- dżem
- masło orzechowe + syrop klonowy (lub inny słodki syrop)
- wegański kajmak
*