WEGAŃSKA MASA KAJMAKOWA NA 3 SPOSOBY
Jak przygotować wegański kajmak? Jak zrobić masę krówkową do przełożenia wafli czy przygotowania wegańskich lodów o takim smaku? Sprawdź moje 3 przepisy!
NAJPROSTSZY WEGAŃSKI KAJMAK
Ta wegańska masa kajmakowa ma żółtawy kolor i konsystencję budyniu, nawet po zastygnięciu. Nadaje się przede wszystkim do przekładania wafli, ale sprawdzi się także do polania ciasta, muffinek, a nawet jako słodki krem do kanapek.
Składniki:
- 1 niepełny kubek(200 g) cukru
- 3 kubki (900 ml) mleka sojowego – u mnie Alpro SOYA oryginalny lekko słodki
Wymieszać mleko z cukrem, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż masa mocno zgęstnieje (ok. 2 – 3 godziny), mieszając od czasu do czasu. Uwaga, pod koniec, gdy masa już zaczyna gęstnieć, trzeba bardzo uważać, by się nie przypaliła! Masa jest gotowa, kiedy wystygnie.
LEKKO KOKOSOWY KAJMAK Z DWÓCH SKŁADNIKÓW
Ten kajmak z kolei przygotowuję na podstawie przepisu Lidla na wegańskie krówki z trzech składników – zmieniłam jednak proporcje i zrezygnowałam z oleju kokosowego. Zanim ta masa kajmakowa całkowicie wystygnie, warto przełożyć nią wafle, bo smak ma obłędny, ale z tego przepisu również powstaną krówki. Trzeba tylko masę mocno odparować i pozostawić na nos w lodówce!
Składniki:
- 3/4 szklanki (150 g) cukru
- 290 g mleka kokosowego (tylko twardej części) – u mnie mleko Real Thai w kartoniku 500 ml
Mleko i cukier przełożyć do garnka, lekko wymieszać i ugotować. W międzyczasie mieszać, aby składniki się połączyły. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować – mieszając od czasu do czasu – aż do zgęstnienia. Pod koniec mieszanka powinna nabrać brązowego koloru.
WEGAŃSKA MASA TOTALNIE KRÓWKOWA
Ten przepis jest moim ulubionym, bo masa po zastygnięciu jest niby twarda, ale jednak baaaardzo „mordoklejkowa” i smakuje jak prawdziwe krówki (na głowę bije wegańskie krówki z Rossmanna!). Przepyszna! Zanim całkiem zastygnie można nią przełożyć wafel, a kiedy już już zastygnie – wyjadać łyżką ze słoika albo użyć jako składnik krówkowego szejka lub lodów!
Masa – jak widać na zdjęciu – może się rozwarstwiać (tutaj jest po przeleżeniu nocy w lodówce), co jednak zupełnie nie wpływa na jej smak! Możecie jednak spróbować zrobić ją również bez oleju kokosowego.
Składniki:
- 0,5 szklanki (100 g) cukru
- 0,5 szklanki (125 ml) mleka sojowego
- 0,5 szklanki mleka kokosowego w proszku (ja kupiłam w Urban Vegan)
- 2 łyżki (40 g) oleju kokosowego
Wymieszać cukier, mleko sojowe i olej, i ugotować. Kiedy zacznie wrzeć, dodać mleka kokosowego w proszku i ponownie wymieszać. Znów gotować, aż masa zgęstnieje. W międzyczasie oczywiście mieszać!
Pst, sprawdź też:
*