WEGAŃSKIE GOFRY CZEKOLADOWE

Czekoladowe gofry to znakomity pomysł na wegańskie śniadanie. Zobacz przepis i… do dzieła!

WEGAŃSKIE GOFRY CZEKOLADOWE – SKŁADNIKI NA OK. 8 SZTUK

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka roślinnego (polecam w szczególności sojowe waniliowe!)
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • dla smaczku: bita śmietana kokosowa, dżemor, cukier puder, suszone owoce itp.

I DO DZIEŁA!

1. Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę i odstawiamy na 10-15 minut do zgęstnienia.

2. W tym czasie można przygotować wegańską bitą śmietanę kokosową – wystarczy zblendować „twardą” część zmrożonego mleka kokosowego (najlepsze będzie takie 80% albo więcej) z cukrem pudrem.

3. Następnie po prostu przelewamy masę chochelką do gofrownicy i czekamy na pyszne goferki! Jeśli nie macie gofrownicy, to nic straconego, bo z tej masy wyjdą Wam również pyszne czekoladowe naleśniki.

4. Oprószamy gorące jeszcze gofry cukrem pudrem albo smarujemy bitą śmietaną czy dżemorem i jemy, aż nam się uszy trzęsą!

SMACZNEGO!

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku i zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!