
WEGAŃSKIE GOFRY CZEKOLADOWE
Czekoladowe gofry to znakomity pomysł na wegańskie śniadanie. Zobacz przepis i… do dzieła!
WEGAŃSKIE GOFRY CZEKOLADOWE – SKŁADNIKI NA OK. 8 SZTUK
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 2 szklanki mleka roślinnego (polecam w szczególności sojowe waniliowe!)
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- dla smaczku: bita śmietana kokosowa, dżemor, cukier puder, suszone owoce itp.
I DO DZIEŁA!
1. Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę i odstawiamy na 10-15 minut do zgęstnienia.
2. W tym czasie można przygotować wegańską bitą śmietanę kokosową – wystarczy zblendować „twardą” część zmrożonego mleka kokosowego (najlepsze będzie takie 80% albo więcej) z cukrem pudrem.
3. Następnie po prostu przelewamy masę chochelką do gofrownicy i czekamy na pyszne goferki! Jeśli nie macie gofrownicy, to nic straconego, bo z tej masy wyjdą Wam również pyszne czekoladowe naleśniki.
4. Oprószamy gorące jeszcze gofry cukrem pudrem albo smarujemy bitą śmietaną czy dżemorem i jemy, aż nam się uszy trzęsą!
SMACZNEGO!
*