
GORĄCA CZEKOLADA (WEGAŃSKA) Z… FASOLI
Jak zrobić wegańską gorącą czekoladę? Bardzo prosto – wystarczy zblendować ze sobą te kilka łatwo dostępnych składników… Zobacz przepis!
Gorąca czekolada – gęsta, słodka, ale nie za mocno, domowa – może nie jest lekiem na całe zło, ale na pewno poprawi humor i wspaniale rozgrzeje w chłodne wieczory. Odkąd odkryłam jak wspaniałym składnikiem na słodko jest… czerwona fasola (w mojej książce „SMART VEGAN” znajdziesz przepis na znakomite trufle z czerwonej fasoli, polecam), to właśnie z niej przyrządzam ten napój bogów.
Zobacz, jak prosto zrobić wegańską gorącą czekoladę!
WEGAŃSKA GORĄCA CZEKOLADA – PRZEPIS
4 porcje
1 puszka czerwonej fasoli (zapewniam, że totalnie jej nie czuć)
3/4 kubka suszonych daktyli
1 czubata łyżka kakao
3 kubki mleka roślinnego (u mnie sojowe)
1/4 łyżeczki przyprawy korzennej
JAK ZROBIĆ WEGAŃSKĄ CZEKOLADĘ NA GORĄCO?
Fasolę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, a mleko gotujemy. Blendujemy wszystko razem i pijemy póki gorące. Kiedy wystygnie, zastyga w pudding (też pyszka!).
Przepis można modyfikować, by uzyskać nieco inny posmak – np. wystarczy dodać mleko kokosowe, by czekolada była kokosowa, albo odrobinę masła orzechowego, by miała smak orzechowy.
1 kubek takiej gorącej czekolady ma:
- 195 kcal
- 12 g białka
- 31 g węglowodanów
- 2,7 g tłuszczu
Pst, sprawdź również 2 przepisy na rewelacyjny jesienny kompot
*