GORĄCA CZEKOLADA (WEGAŃSKA) Z… FASOLI

Jak zrobić wegańską gorącą czekoladę? Bardzo prosto – wystarczy zblendować ze sobą te kilka łatwo dostępnych składników… Zobacz przepis!

Gorąca czekolada – gęsta, słodka, ale nie za mocno, domowa – może nie jest lekiem na całe zło, ale na pewno poprawi humor i wspaniale rozgrzeje w chłodne wieczory. Odkąd odkryłam jak wspaniałym składnikiem na słodko jest… czerwona fasola (w mojej książce „SMART VEGAN” znajdziesz przepis na znakomite trufle z czerwonej fasoli, polecam), to właśnie z niej przyrządzam ten napój bogów.

Zobacz, jak prosto zrobić wegańską gorącą czekoladę!

WEGAŃSKA GORĄCA CZEKOLADA – PRZEPIS

4 porcje

1 puszka czerwonej fasoli (zapewniam, że totalnie jej nie czuć)

3/4 kubka suszonych daktyli

1 czubata łyżka kakao

3 kubki mleka roślinnego (u mnie sojowe)

1/4 łyżeczki przyprawy korzennej

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKĄ CZEKOLADĘ NA GORĄCO?

Fasolę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, a mleko gotujemy. Blendujemy wszystko razem i pijemy póki gorące. Kiedy wystygnie, zastyga w pudding (też pyszka!).

Przepis można modyfikować, by uzyskać nieco inny posmak – np. wystarczy dodać mleko kokosowe, by czekolada była kokosowa, albo odrobinę masła orzechowego, by miała smak orzechowy.

1 kubek takiej gorącej czekolady ma:

  • 195 kcal
  • 12 g białka
  • 31 g węglowodanów
  • 2,7 g tłuszczu

Pst, sprawdź również 2 przepisy na rewelacyjny jesienny kompot

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!