JAK ZROBIĆ KOMPOT? WYPRÓBUJ TE 2 JESIENNE PRZEPISY

Nie wiesz, jak zrobić kompot? A może głowisz się, jak wykorzystać sezonowe jesienne owoce? Ten wpis jest odpowiedzią na oba pytania, przekonaj się!

Jak zrobić kompot? Bardzo prosto – wystarczy zagotować owoce z wodą i cukrem (lub innym słodzidłem). Ale jakie owoce? Ile? Ile dać cukru na jaką ilość wody? Na te pytania odpowiadam dwoma przepisami na naprawdę smaczne i idealnie rozgrzewające jesienne kompoty. Do picia na ciepło (polecam, polecam i jeszcze raz polecam) i na zimno.

1. PRZEPIS NA KOMPOT ŚLIWKOWY

Liczba porcji1 porcja

Składniki
 400 g śliwek węgierek (to jest waga już bez pestek)
 1 duża gruszka (400 g)
 100 g wydrylowanych dereni (opcjonalnie, można też zamienić na wiśnie z mrożonki)
 ¾ szkl. cukru (150 g)
 1 laska cynamonu
 2 l zimnej wody

1

Owoce myjemy, pozbywamy się pestek czy gniazd nasiennych, kroimy na średniej wielkości kawałki i wrzucamy do dużego garnka. Zasypujemy cukrem, dorzucamy laskę cynamonu i zalewamy zimną wodą.  Gotujemy aż zacznie wrzeć, a następnie zmniejszamy ogień czy tam moc na płycie i gotujemy do czasu, aż owoce totalnie zmiękną.

Składniki

Składniki
 400 g śliwek węgierek (to jest waga już bez pestek)
 1 duża gruszka (400 g)
 100 g wydrylowanych dereni (opcjonalnie, można też zamienić na wiśnie z mrożonki)
 ¾ szkl. cukru (150 g)
 1 laska cynamonu
 2 l zimnej wody

Przepis

1

Owoce myjemy, pozbywamy się pestek czy gniazd nasiennych, kroimy na średniej wielkości kawałki i wrzucamy do dużego garnka. Zasypujemy cukrem, dorzucamy laskę cynamonu i zalewamy zimną wodą.  Gotujemy aż zacznie wrzeć, a następnie zmniejszamy ogień czy tam moc na płycie i gotujemy do czasu, aż owoce totalnie zmiękną.

PRZEPIS NA KOMPOT ŚLIWKOWY

2. PRZEPIS NA KOMPOT JABŁKOWO-GRUSZKOWY

Liczba porcji1 porcja

Składniki
 2 szt. jabłka (330 g), najlepiej gala
 1 szt. gruszka (370 g)
 0,50 cytryny
 0,50 szkl. cukru (100 g)
 1 laska cynamonu
 1,50 l zimnej wody

1

Jabłka i gruszki myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy je (w sensie owoce, nie gniazda) na średniej wielkości kawałki. Cytrynę obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Owoce wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, dorzucamy cynamon i zalewamy wodą. Gotujemy, aż zacznie wrzeć, a następnie zmniejszamy ogień / moc na płycie i gotujemy jeszcze 2-3 godziny, aż owoce całkiem zmiękną.

Składniki

Składniki
 2 szt. jabłka (330 g), najlepiej gala
 1 szt. gruszka (370 g)
 0,50 cytryny
 0,50 szkl. cukru (100 g)
 1 laska cynamonu
 1,50 l zimnej wody

Przepis

1

Jabłka i gruszki myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy je (w sensie owoce, nie gniazda) na średniej wielkości kawałki. Cytrynę obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Owoce wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, dorzucamy cynamon i zalewamy wodą. Gotujemy, aż zacznie wrzeć, a następnie zmniejszamy ogień / moc na płycie i gotujemy jeszcze 2-3 godziny, aż owoce całkiem zmiękną.

PRZEPIS NA KOMPOT JABŁKOWO-GRUSZKOWY

CO ZROBIĆ Z OWOCAMI Z KOMPOTU?

Jeśli tak jak ja nie wyjadasz tych owoców, kiedy pijesz kompot, to wciąż możesz wykorzystać je na wiele smacznych sposobów. Mój ulubiony sposób to przygotowanie puree, które potem mogę wykorzystać do ciasta, budyniu, owsianki czy innych tego typu dań.

Aby przygotować puree z kompotowych owoców, należy je przerzucić na suchą patelnię, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i podgrzewać, aby odparować nadmiar wody. Kiedy papka jest już dość zbita, mamy gotowe puree. Polecam wymieszać je z domowym waniliowym budyniem jaglanym i albo upiec samo albo użyć jako nadzienia do tarty.

Jeśli lubisz przepisy z podpowiedziami, jak recyklingować resztki, to polecam Ci moją książkę „SMART VEGAN” (większość moich książkowych przepisów zawiera takie rady). ZAMÓW TERAZ (klik)!

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!