WEGAŃSKIE BATONY A LA SNICKERS NA 2 SPOSOBY

wegańskie batony Snickers - przepis

Jak zrobić wegańskie batony a la Snickers? Już odpowiadam! Ba, podsuwam Ci nawet dwie wersje przepisu, Tobie ocenić, która smaczniejsza.

Jak zrobić wegańskie batoniki Snickers? Oto jest pytanie! Pytanie, na które do niedawna poszukiwałam odpowiedzi na innych wegańskich blogach. Bez skutku. W roli Snickersa proponuje się mi jedynie jaglane ciasto pseudosernikowe… Owszem, smaczne, nie przeczę, ale cholera, nie zawsze mam ochotę na sernik! Czasem po prostu wciągnęłabym takiego prawdziwego batonika Snickers – pełnego czekolady i orzeszków, zaklejającego buzię i zapychającego błogo żołądek…

Cóż, nie mogłam znaleźć satysfakcjonującego przepisu, to go sobie sama wymodziłam. Jest obłędny! Właściwie to są, bo wersje tego przepisu są dwie. Polecam spróbować obu i wybrać najlepszą!

WEGAŃSKIE SNICKERSY – PRZEPIS 1

tańszy, mniej kaloryczny i składniki łatwiej dostępne

  • masa  na kulki mocy z mojego promocyjnego fragmentu książki
  • 3/4 kubka solonych orzeszków ziemnych (145 g), u mnie biedronkowe
  • 1 tabliczka czekolady Wawel z masłem orzechowym (100 g), ewentualnie jakiejkolwiek gorzkiej

Najpierw oczywiście przygotowujemy masę na nasze wegańskie Snickersy. Plastikowy pojemnik lub formę do pieczenia wykładamy papierem do… no, pieczenia. Na to wykładamy masę, przyklepujemy, żeby była w miarę równa, i wkładamy do zamrażarki na 15-20 minut, żeby nieco stwardniała. W tym czasie w kąpieli wodnej lub maszynce do fondue roztapiamy czekoladę i też odstawiamy, żeby nieco przestygła.

Stwardniałą, ale nie zamrożoną, masę na batony wyjmujemy z zamrażarki i posypujemy orzeszkami. Wklepujemy orzeszki w masę (mają się jej trzymać, ale też nieco wystawać) i smarujemy całość roztopioną czekoladą. Powinna od razu zastygnąć, ale można jeszcze dla pewności włożyć do lodówki na 10 minut.

Na koniec wyjmujemy masę z pojemnika i kroimy na prostokątne batoniki.

wegańskie batony a la Snickers - przepis

WEGAŃSKIE SNICKERSY – PRZEPIS 2

  • 1 kubek suszonych daktyli (150 g)
  • 1/3 kubka solonych orzeszków ziemnych (70 g) + dodatkowo 3/4 kubka (145 g)
  • 6 łyżek masła z migdałów (130 g)
  • 6 łyżek oleju kokosowego (130 g)
  • 1 łyżeczka kakao (10 g)
  • pół tabliczki czekolady Wawel z masłem orzechowym (50 g)

Wszystkie składniki, prócz części – tych 3/4 kubka – orzeszków oraz oczywiście czekolady, mielimy w blenderze na gładką masę. Tak samo jak w przepisie pierwszym przekładamy masę do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia, wyrównujemy i posypujemy orzeszkami, po czym również je trochę wklepujemy w masę. Wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. W tym czasie roztapiamy czekoladę. Stężałą masę smarujemy roztopioną czekoladą i odstawiamy znów do zamrażarki na 10 minut. Następnie kroimy w prostokątne batoniki.

Więcej przepisów na proste, ale obłędne wegańskie desery, znajdziesz w mojej książce “SMART VEGAN”. ZAMÓW JUŻ DZIŚ (klik)!

Uzupełnij, aby pobrać darmowy fragment i kod zniżkowy (do wykorzystania TYLKO DO JUTRA):

[mc4wp_form id=”4452″]

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!