WEGAŃSKIE PIEROGI RUSKIE (BEZ TOFU, ZA TO Z CIECIERZYCĄ)

wegańskie pierogi ruskie - przepis

Czy wegańskie pierogi ruskie da się zrobić bez tofu i w ogóle bez soi? A pewnie, że się da! Sprawdź mój przepis na wegańskie pierogi ruskie z ciecierzycą zamiast twarogu czy tofu.

Jak zrobić wegański farsz do pierogów ruskich? Och, o to wcale nietrudno – wszyscy już się przyzwyczailiśmy, że twaróg po prostu zamieniamy na tofu. A co jeśli ktoś z jakichś powodów nie je soi? Zaczyna się problem. Na szczęście da się do łatwo rozwiązać – wystarczy tofu zastąpić ciecierzycą, to proste! Koniecznie wypróbuj mój przepis na ten pyszny wegański farsz do ruskich pierogów. Ciasto do pierogów przygotowuje się tak jak zawsze – przepis znajdziesz na przykład we wpisie o pierogach z pikantną soczewicą. Wolisz przepis na wegańskie bezglutenowe ciasto na pierogi? Mówisz, masz!

WEGAŃSKI FARSZ DO PIEROGÓW RUSKICH – PRZEPIS

na 50-80 pierogów (zależnie od ich wielkości)

670 g ugotowanych ziemniaków
1 kubek ugotowanej ciecierzycy albo puszka konserwowej (240 g)
1 duża cebula (100 g)
2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego (24 g)
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
solidna szczypta soli i czarnego pieprzu
kilka kropel srirachy (opcjonalnie)

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKI FARSZ DO PIEROGÓW RUSKICH (BEZ TOFU)?

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Ciecierzycę (jeśli to ciecierzyca w puszce, to najpierw odsączamy i płuczemy) blendujemy, a ziemniaki ugniatamy tłuczkiem. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki, mieszamy dokładnie i voila, wegański farsz do pierogów ruskich gotowy!

Pst, rewelacyjny przepis na wegańskie pierogi z suszonymi pomidorami i pieczarkami znajdziesz w mojej książce “SMART VEGAN”  – zamów ją TUTAJ!

PS Chcesz więcej wegańskich przepisów na święta? Zapisz się na newsletter (klik), a otrzymasz darmowy ebook z 60 przepisami!

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!