WEGAŃSKIE USZKA Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI, DO WIGILIJNEGO BARSZCZU
Jak zrobić wegańskie uszka do barszczu czerwonego? Jak przygotować wegański farsz do uszek z kapustą i pieczarkami? Sprawdź mój przepis!
Jak przygotować wegańskie uszka z kapustą i pieczarkami? Pytałam o to wujka Googla i nie uzyskałam satysfakcjonującej odpowiedzi… Wszyscy jak jeden mąż przygotowują uszka z grzybami leśnymi z suszu. A ja chcę z pieczarkami! No i mam, ale musiałam je sobie wymyślić sama – mój farsz do uszek jest dość pikantny (barszcz robię słodki i delikatny, więc fajnie kontrastują ze sobą), dobrze zbity (by nie rozpadał się podczas nakładania na ciasto) i oczywiście wegański. Podaję jedynie przepis na farsz, bo przepis na wegańskie ciasto na uszka znajdziecie we wpisie z przepisem na wegańskie pierogi z pikantną soczewicą.
WEGAŃSKIE USZKA Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI – PRZEPIS NA FARSZ
ilość ciężka do określenia, ale na pewno wystarczy dla wielkiej rodziny
500 g pieczarek
200 g kapusty kiszonej
1 średnia cebula (75 g)
3 łyżki oleju (30 g)
2 łyżki ciemnego sosu sojowego (20 g)
przyprawy:
2 łyżeczki czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
JAK ZROBIĆ WEGAŃSKI FARSZ DO USZEK?
Pieczarki kroimy w kostkę, cebulę siekamy drobno i podsmażamy razem na oleju. Kapustę kiszoną siekamy i dodajemy na koniec smażenia do pieczarek i cebulki. Przyprawiamy (z tego przepisu wychodzi dość wyczuwalnie pikantny farsz, ale jeśli wolisz łagodny, po prostu pomiń ostrą paprykę i daj mniej pieprzu) i 1/3 farszu przekładamy do naczynia blendera. Miksujemy, a następnie mieszamy z pozostałą resztą farszu i gotowe! Można zawijać w ciasto i ukulane wegańskie uszka gotować (wrzucamy na wrzątek i wyciągamy chwilę po wypłynięciu).
Jak sklejać wigilijne uszka? W ten oto sposób (zdjęcie z Pojechanej kuchni):
PS Ten farsz można wykorzystać również do świątecznych pierogów oraz krokietów.
PPS Chcesz więcej wegańskich przepisów na święta? Zapisz się na newsletter (klik), a otrzymasz darmowy ebook z 60 przepisami!
*