NAJLEPSZY WEGE BIGOS
Jak zrobić naprawdę dobry bigos bez mięsa? Wystarczy kilka wegańskich dodatków, dobre grzyby i trochę cierpliwości. Sprawdź mój przepis na najlepszy wege bigos!
Bigos bez mięsa? Dla wielu ludzi absurd, dla mnie – coś pysznego! Co ciekawe, jeszcze za czasów niewege, gdy jadłam mięso, za tym z bigosu nie przepadałam i zostawiałam je na brzegu talerza, wydziubując jedynie kapustę. Gdy na wigilię pracowniczą (kiedy jeszcze miałam tak zwaną normalną pracę) kilka lat temu przygotowałam wege bigos, z kostką sojową, koleżanki urzędniczki (nie wiem, czy pamiętacie, ale tak, pracowałam w urzędzie, hehe) najpierw tę kostkę odsuwały z obrzydzeniem na bok, a dopiero potem przypomniały sobie, że hej, to nie jest mięso, i zjadły ze smakiem!
Tak że dla wszystkich tych, którzy nie lubią bigosowego mięsa oraz dla wegan i ich rodzin przygotowałam przepis na rewelacyjny wegański bigos – bez mięsa, za to z tofu-boczkiem, kotletami sojowymi i pysznymi grzybami shitake.
NAJLEPSZY WEGE BIGOS – PRZEPIS
4 duże porcje
250 g białej kapusty
250 g kapusty kiszonej
400 g pieczarek
2 szklanki bulionu warzywnego
1 duża cebula (100 g)
0,5 kubka „boczku” z tofu (opcjonalnie)
3 kotlety sojowe
1 opakowanie suszonych grzybów (ok. 40-50 g), u mnie maślaki
kilka suszonych grzybów shitake (20 g)
3 łyżki oleju (30 g)
3 łyżki przecieru pomidorowego (45 g)
4 łyżeczki przyprawy do bigosu
JAK ZROBIĆ DOBRY WEGE BIGOS?
Cebulę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na dwóch łyżkach oleju. W międzyczasie zajmujemy się krojeniem kapusty – białą kroimy w kostkę, kiszoną szatkujemy. Oba rodzaje kapusty dorzucamy do podsmażonej cebuli, mieszamy i smażymy dalej na średnim ogniu.
Suszone grzyby (również shitake) zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia.
Do kapusty dodajemy przyprawę do bigosu, mieszamy i smażymy jeszcze 10 minut, a następnie wyłączamy ogień i odstawiamy kapustę pod przykryciem.
Pieczarki kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na łyżce oleju.
Kotlety sojowe gotujemy w bulionie do miękkości, a następnie kroimy na średnie kawałki (takiej wielkości jak do gulaszu).
Namoczone grzyby kroimy na średniej wielkości kawałki i razem z wodą, w której się moczyły, dodajemy do kapusty. Dorzucamy tam także pieczarki i pokrojony w kostkę „boczek” z tofu oraz kotlety sojowe. Doprawiamy przecierem pomidorowym, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlewając wodą, aby bigos się nie przypalił. Gotujemy tak godzinę, a następnie zostawiamy bigos na noc, aby jeszcze nabrał aromatu.
PS Chcesz więcej wegańskich przepisów na święta? Sprawdź naszego ebooka SMART VEGAN Przepisy bożonarodzeniowe i imprezowe!
*