WEGAŃSKIE PIEGUSKI Z… CIECIERZYCY

Jak zrobić wegańskie pieguski, czyli ciasteczka z kawałkami czekolady? Co więcej – jak zrobić je w wersji bezglutenowej? Zobacz przepis na pyszne wegańskie pieguski z… ciecierzycy!

Ciecierzyca to jeden z moich absolutnych kuchennych must have’ów. Nigdy nie muszę się zastanawiać, co zrobić z cieciorki, bo to produkt tak… magiczny, że da się z niej wyczarować właściwie wszystko. Albo z niej, albo z resztek po niej. Bezy z wody po cieciorce czy te właśnie pieguski z ciecierzycy to najlepsze na to dowody!

Te ciasteczka wegańskie i bezglutenowe, a do tego smakują rewelacyjnie, więc idealnie nadają się na prezent dla każdego – nawet tego z alergią pokarmową – łasucha.

WEGAŃSKIE PIEGUSKI Z CIECIERZYCY – PRZEPIS

Składniki na masę na 20 ciastek
2 kubki ugotowanej ciecierzycy (może być też z puszki, tylko dobrze wypłukana)
0,5 kubka orzeszków ziemnych solonych
0,5 kubka wiórków kokosowych
0,5 kubka syropu z agawy
3 łyżeczki syropu waniliowego (takiego do kawy)
Dodatkowo: 
2 łyżki orzeszków ziemnych solonych
2 łyżki rodzynków
3 linijki czekolady Wawel z masłem orzechowym lub gorzkiej (w wersji bezglutenowej zdecydowanie gorzka)

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKIE CIASTKA Z CIECIERZYCY?

Wszystkie składniki na masę blendujemy na gładko. Dodajemy orzeszki ziemne i rodzynki, i mieszamy. Łyżką nakładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczamy i formujemy okrągłe ciasteczka. Następnie siekamy czekoladę i posypujemy nią uformowane ciasteczka. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!