JAK UPIEC BAKŁAŻANA? + PRZEPIS NA SPAGHETTI ALLA NORMA
Jak upiec bakłażana? I co dobrego z niego przygotować? Sprawdź mój przepis na pieczonego bakłażana oraz rewelacyjny makaron – spaghetti alla norma, a nie pożałujesz!
Pieczony bakłażan spokojnie i bez żadnej przesady mogę nazwać swoim odkryciem roku. Wcześniej, właściwie przed przeprowadzką na Sycylię, czyli przez całe lata, nie przepadałam za bakłażanem. Był dla mnie zupełnie bez smaku, gotował się długo i wciąż był twardy… Zupełnie nie miałam na niego pomysłu. Tymczasem już pierwszego dnia na Sycylii zakochałam się bez pamięci w spaghetti alla norma, które bez bakłażana byłoby zwykłym makaronem z sosem pomidorowym. No i przepadłam! Teraz – choć wciąż wykorzystuję go w tylko jednym daniu, ale przyjdzie pora i na kolejne, cierpliwości! – już po prostu nie wyobrażam sobie życia bez bakłażana…
JAK UPIEC BAKŁAŻANA? SZYBKI I PROSTY PRZEPIS
Włączamy piekarnik - nagrzewamy go na 200 stopni. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy, a następnie mieszamy z oliwą i płatkami chili. Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Nacieramy z obu stron solą (szczypta soli na każdy plaster) oraz oliwą z czosnkiem i chili. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę. Pieczemy 10 minut, a następnie obracamy plastry bakłażana na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.
Taki pieczony bakłażan nadaje się na kanapki, do past, na pizzę czy do mojego ulubionego sycylijskiego dania, które chyba nigdy mi się nie znudzi - pasty alla norma. Pasta alla norma to po prostu makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem. Wydaje się proste, ale naprawdę bardzo łatwo zepsuć to danie. Sekretem pasty alla norma jest dobrze przygotowany bakłażan.
Składniki
Przepis
Włączamy piekarnik - nagrzewamy go na 200 stopni. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy, a następnie mieszamy z oliwą i płatkami chili. Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Nacieramy z obu stron solą (szczypta soli na każdy plaster) oraz oliwą z czosnkiem i chili. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę. Pieczemy 10 minut, a następnie obracamy plastry bakłażana na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.
Taki pieczony bakłażan nadaje się na kanapki, do past, na pizzę czy do mojego ulubionego sycylijskiego dania, które chyba nigdy mi się nie znudzi - pasty alla norma. Pasta alla norma to po prostu makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem. Wydaje się proste, ale naprawdę bardzo łatwo zepsuć to danie. Sekretem pasty alla norma jest dobrze przygotowany bakłażan.
SPAGHETTI ALLA NORMA – PRZEPIS
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie, gdy makaron się gotuje, kroimy drobno cebulę i czosnek, i podsmażamy je razem z pieczonym bakłażanem, na oleju. Kiedy mieszanka na patelni zacznie intensywnie pachnieć, dolewamy kubek przecieru pomidorowego oraz 1 kubek wody (najlepiej do tego kubka, w którym był przecier, nalać wody, wtedy niczego nie marnujemy, bo do sosu trafiają również resztki, które zostały na ściankach kubka), dodajemy sos sojowy i przyprawy, i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Makaron odcedzamy, płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy na patelnię, do sosu. Mieszamy sos z makaronem, a następnie nakładamy na talerze.
Smacznego!
Składniki
Przepis
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie, gdy makaron się gotuje, kroimy drobno cebulę i czosnek, i podsmażamy je razem z pieczonym bakłażanem, na oleju. Kiedy mieszanka na patelni zacznie intensywnie pachnieć, dolewamy kubek przecieru pomidorowego oraz 1 kubek wody (najlepiej do tego kubka, w którym był przecier, nalać wody, wtedy niczego nie marnujemy, bo do sosu trafiają również resztki, które zostały na ściankach kubka), dodajemy sos sojowy i przyprawy, i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Makaron odcedzamy, płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy na patelnię, do sosu. Mieszamy sos z makaronem, a następnie nakładamy na talerze.
Smacznego!
Więcej przepisów na smaczne i proste obiady wegańskie znajdziesz w mojej książce „SMART VEGAN” – ZAMÓW JĄ albo POBIERZ DARMOWY FRAGMENT.
*