CZEKOLADOWE MUFFINY Z BURAKÓW (WEGAŃSKIE, BEZ CUKRU)
Co dobrego wegańskiego zrobić z buraków? Jak przygotować buraki na słodko? Odpowiedź to rewelacyjne muffiny czekoladowe, właśnie na bazie buraka. Spróbuj, a się uzależnisz!
Jak jeść więcej warzyw? Ostatnio to główne pytanie, które sobie zadaję. Staram się znaleźć na nie bardziej fascynujące odpowiedzi niż „zacząć jeść sałatki”. Jedną z takich właśnie bardziej fascynujących odpowiedzi są te oto wegańskie muffiny z buraków. Skoro można zrobić wegańskie brownie z cukinii (oczywiście wegańskie, polecam!), to można zrobić i muffiny z buraków. Zapewniam, że buraka w smaku za bardzo nie czuć, a same muffiny są naprawdę przepyszne! Burak daje im bardzo fajną konsystencję, zupełnie inną niż w klasycznych babeczkach.
Koniecznie spróbuj! Ja przygotowałam je na Mikołajki dla moich współlokatorów – chłopaki, które gardzą warzywami (a przynajmniej takie wrażenie odnoszę, hehe), zajadały się, aż im się uszy trzęsły.
Pst, skoro już mowa o prezentach, to sprawdź również mój wpis 84 pomysły na wegańskie prezenty.
WEGAŃSKIE CZEKOLADOWE MUFFINY Z BURAKÓW – PRZEPIS
6 sztuk
1,5 średniego ugotowanego buraka (300 g)
1 kubek mąki pszennej pełnoziarnistej (140 g)
3/4 kubka daktyli świeżych (110 g), ewentualnie suszonych
2 czubate łyżeczki kakao (12 g)
opcjonalnie 6 łyżeczek wegańskiego kremu czekoladowego (polecam Valsoia, ale może być też domowy mus)
JAK ZROBIĆ WEGAŃSKIE CZEKOLADOWE MUFFINY Z BURAKÓW?
Daktyle zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 30 minut do namoczenia (jeśli są to świeże daktyle, to najpierw trzeba je wypestkować). Następnie odcedzamy daktyle, ale uwaga, wody nie wylewamy! Blendujemy buraki, daktyle, kakao i 5 łyżek wody po moczeniu daktyli. Następnie dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i nakładamy do foremek. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut.
Pst, sprawdź również:
- muffiny szpinakowo-kokosowe (wegańskie, bezglutenowe, LCHF/keto)
- proteinowe praliny orzechowo-miodowe
*