PRZEPIS NA WEGAŃSKIE BROWNIE Z CUKINII

wegańskie brownie z cukinii - przepis

Szukasz przepisu na proste, smaczne i zdrowe wegańskie ciasto? Spróbuj brownie z cukinii (bez dodatku cukru), na pewno Ci posmakuje!

Czy cukinię da się przyrządzić na słodko? No jasne! Wystarczy odrobina odwagi w kuchennych kombinacjach, a powstają takie pyszności jak najlepszy na świecie czekoladowy mus z czerwonej fasoli (przepis w mojej książce) czy… ptasie mleczko z glutowatej wody po ciecierzycy (przepisem się podzielę wkrótce z Przyszłymi Fanami “SMART VEGAN”). Albo właśnie brownie z cukinii.

Moje wegańskie brownie – jak to brownie – jest dość wilgotne, ale za to jego słodycz jest dosyć łagodna. Jeśli lubicie mocno słodkie łakocie, dodajcie jakiegoś słodzidła (np. syropu z agawy lub klonowego albo erytrytolu). Możecie też zwiększyć ilość daktyli, ale wtedy trzeba też dodać nieco więcej mąki, aby zachować konsystencję.

To ciasto doskonale nadaje się na wegańskie śniadanie (polecam podawać z wiśniowym dżemem lub daktylowym karmelem). Możecie je również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy w ramach drugiego śniadania (klik po inne pomysły na wegańskie drugie śniadanie)… Albo po prostu rozkoszować się nim w towarzystwie kawy w ramach podwieczorku.

WEGAŃSKIE BROWNIE Z CUKINII – PRZEPIS

foremka 12 x 22 cm (ok. 10 dużych kawałków lub 20 mniejszych jak na zdjęciu) lub nieco większa

2 kubki startej cukinii (300 g)

1 kubek mleka roślinnego waniliowego (300 g)

1 kubek mąki pszennej (190 g)

3/4 kubka suszonych daktyli (126 g)

0,5 kubka mąki owsianej (66 g)

1/4 kubka zmielonych wiórków kokosowych (36 g)

4 czubate łyżki oleju kokosowego (82 g)

4 łyżki gorzkiego kakao (26 g)

3 łyżki soku z cytryny (22 g)

0,5 łyżki sody oczyszczonej (8 g)

1 łyżeczka cynamonu (4 g)

Na ok. godzinę przed przystąpieniem do przygotowania brownie z cukinii zalewamy suszone daktyle wrzątkiem i odstawiamy. Kiedy daktyle się namoczą, odcedzamy je z wody i blendujemy z mlekiem oraz olejem kokosowym. Następnie mieszamy ze wszystkimi pozostałymi składnikami na jednolite ciasto. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w 180 stopniach na środkowej półce. Na ostatnie 5-10 minut można włączyć grzanie jedynie z dołu.

1 kawałek* takiego ciasta ma:

  • 252 kcal
  • 4,5 g białka
  • 28,8 g węglowodanów
  • 13,3 g tłuszczu

* przy założeniu, że podzielisz ciasto na 10 kawałków

Masz ochotę na więcej prostych i wegańskich słodkości, do których przygotowania będziesz musiała włożyć mniej wysiłku niż do ubrania się i pójścia do sklepu po Oreo? Sprawdź moją książkę “SMART VEGAN”!

UZUPEŁNIJ, BY POBRAĆ DARMOWY FRAGMENT (i kod rabatowy):

[mc4wp_form id=”4452″]

PREMIERA JUŻ 28 WRZEŚNIA!

ZAMÓW TUTAJ

UWAGA, wysyłka 1 książki kosztuje 14 zł, ALE już wysyłka 2-óch – 15 zł, 3-ech – 16 zł, 4-ech – 17 zł, a od 5 książek wysyłka gratis, więc skrzyknijcie znajomych na wspólne zakupy! Kod rabatowy działa na dowolną ilość książek.

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!