PRZEPIS NA WEGAŃSKIE BROWNIE Z CUKINII
Szukasz przepisu na proste, smaczne i zdrowe wegańskie ciasto? Spróbuj brownie z cukinii (bez dodatku cukru), na pewno Ci posmakuje!
Czy cukinię da się przyrządzić na słodko? No jasne! Wystarczy odrobina odwagi w kuchennych kombinacjach, a powstają takie pyszności jak najlepszy na świecie czekoladowy mus z czerwonej fasoli (przepis w mojej książce) czy… ptasie mleczko z glutowatej wody po ciecierzycy (przepisem się podzielę wkrótce z Przyszłymi Fanami „SMART VEGAN”). Albo właśnie brownie z cukinii.
Moje wegańskie brownie – jak to brownie – jest dość wilgotne, ale za to jego słodycz jest dosyć łagodna. Jeśli lubicie mocno słodkie łakocie, dodajcie jakiegoś słodzidła (np. syropu z agawy lub klonowego albo erytrytolu). Możecie też zwiększyć ilość daktyli, ale wtedy trzeba też dodać nieco więcej mąki, aby zachować konsystencję.
To ciasto doskonale nadaje się na wegańskie śniadanie (polecam podawać z wiśniowym dżemem lub daktylowym karmelem). Możecie je również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy w ramach drugiego śniadania (klik po inne pomysły na wegańskie drugie śniadanie)… Albo po prostu rozkoszować się nim w towarzystwie kawy w ramach podwieczorku.
WEGAŃSKIE BROWNIE Z CUKINII – PRZEPIS
Na ok. godzinęprzed przystąpieniem do przygotowania brownie z cukinii zalewamy suszone daktyle wrzątkiem i odstawiamy. Kiedy daktyle się namoczą, odcedzamy je z wody i blendujemy z mlekiem oraz olejem kokosowym. Następnie mieszamy ze wszystkimi pozostałymi składnikami na jednolite ciasto. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w 180 stopniach na środkowej półce. Na ostatnie 5-10 minut można włączyć grzanie jedynie z dołu.
Składniki
Przepis
Na ok. godzinęprzed przystąpieniem do przygotowania brownie z cukinii zalewamy suszone daktyle wrzątkiem i odstawiamy. Kiedy daktyle się namoczą, odcedzamy je z wody i blendujemy z mlekiem oraz olejem kokosowym. Następnie mieszamy ze wszystkimi pozostałymi składnikami na jednolite ciasto. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w 180 stopniach na środkowej półce. Na ostatnie 5-10 minut można włączyć grzanie jedynie z dołu.
1 kawałek* takiego ciasta ma:
- 252 kcal
- 4,5 g białka
- 28,8 g węglowodanów
- 13,3 g tłuszczu
* przy założeniu, że podzielisz ciasto na 10 kawałków
Masz ochotę na więcej prostych i wegańskich słodkości, do których przygotowania będziesz musiała włożyć mniej wysiłku niż do ubrania się i pójścia do sklepu po Oreo? Sprawdź moją książkę „SMART VEGAN”!
ZAMÓW TUTAJ
UWAGA, wysyłka 1 książki kosztuje 14 zł, ALE już wysyłka 2-óch – 15 zł, 3-ech – 16 zł, 4-ech – 17 zł, a od 5 książek wysyłka gratis, więc skrzyknijcie znajomych na wspólne zakupy! Kod rabatowy działa na dowolną ilość książek.
*