JESIENNE CRUMBLE (WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE)

Jakieś pomysły na wegańskie i bezglutenowe śniadanie? Ależ proszę, może jesienne crumble z owsianą kruszoną? Sprawdź przepis!

Łatwe i szybkie wegańskie śniadanie? Z tym pytaniem wciąż do mnie trafiacie, zatem pora wznowić ledwo rozpoczęty niedzielny cykl postów „śniadanie na weganie”. Zwłaszcza, że zaczęła się jesień i rano człowiek totalnie nie ma siły i ochoty wstawać z łóżka… Wtedy porządne, smaczne i najlepiej słodkie śniadanie (oczywiście wegańskie, hehe) może być jedynym, co go z tego łóżka wyciągnie.

Dziś proponuję Wam wegańskie crumble w wersji jesiennej – ze słodziutkimi węgierkami, pachnącymi jabłkami i ciężką czekoladą. Co prawda nie zrobicie go w 5 minut, bo trochę się musi popiec, ale ten czas oczekiwania w sam raz wystarczy na 1 odcinek dłuższego serialu, np. na „Wikingów”.

Aha, zdjęcie jest stockowe, bo crumble z owsianą kruszonką nie wygląda jak z Instagramu, ale spełnia totalnie moje kuchenne motto – brzydkie, ale dobre!

PRZEPIS NA JESIENNE CRUMBLE 

2 porcje

1 jabłko (150 g), najlepiej gala

9 śliwek węgierek (130 g)

5 kostek gorzkiej czekolady (34 g), można pominąć

wegańska bezglutenowa kruszonka:

9 łyżek mąki owsianej (80 g)

5 łyżek cukru pudru (50 g)

2 czubate łyżki oleju kokosowego (50 g)

1 łyżeczka cynamonu

0,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru

0,5 łyżeczki sproszkowanego kardamonu

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKIE CRUMBLE?

Jabłka kroimy w niewielką kostkę, śliwki rozdzieramy na połówki, czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub naczyniu do fondue. Następnie przygotowujemy kruszonkę – po prostu mieszamy ze sobą wszystkie składniki, aż połączą się w kleistą kulę. Owoce po połowie rozdzielamy do dwóch żaroodpornych* miseczek, oblewamy je czekoladą i układamy na nich kruszonkę. Pieczemy w 180 stopniach do czasu, gdy kruszonka się zapiecze (ok. 40-50 minut, trzeba sprawdzać co jakiś czas).

* tak naprawdę większość miseczek jest żaroodporna, nawet te najzwyklejsze z Pepco, więc nie musisz od razu kupować kokilek.

1 porcja takiego crumble ma:

  • 639 kcal
  • 6,6 g białka
  • 76,3 g węglowodanów
  • 34,2 g tłuszczu

Masz ochotę na więcej prostych i wegańskich śniadań? Sprawdź moją książkę „SMART VEGAN”, w której cały rozdział poświęciłam właśnie przepisom na ekspresowe śniadania!

UZUPEŁNIJ, BY POBRAĆ DARMOWY FRAGMENT (i kod rabatowy):

[mc4wp_form id=”4452″]

PREMIERA JUŻ 28 WRZEŚNIA!

ZAMÓW TUTAJ

UWAGA, wysyłka 1 książki kosztuje 14 zł, ALE już wysyłka 2-óch – 15 zł, 3-ech – 16 zł, 4-ech – 17 zł, a od 5 książek wysyłka gratis, więc skrzyknijcie znajomych na wspólne zakupy! Kod rabatowy działa na dowolną ilość książek.

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!