WEGAŃSKIE PTASIE MLECZKO JAK PRAWDZIWE

wegańskie ptasie mleczko z aquafaby - przepis

Jak zrobić wegańskie ptasie mleczko? Bardzo prosto, wystarczy tylko… A zresztą przekonaj się sam(a)!

Jeszcze do niedawna wegańskie ptasie mleczko wydawało mi się jedynie marzeniem. Agaru bałam się używać i nie miałam pojęcia, w jaki sposób miałabym zrobić wegańskie ptasie mleczko z czego? jak? Wczoraj jednak marzenie się spełniło – drogą eksperymentów udało mi się stworzyć ptasie mleczko w wersji roślinnej smakujące baaardzo podobnie jak oryginał. Nawet na zdjęciu poniżej widać jego puszystość!

ptasie mleczko z aquafaby

Nie bój, że Ci nie wyjdzie – przepis jest super prosty, a agaru – jak się okazało – nie ma się co bać. No i mimo że jest tutaj śmietana kokosowa, mleczko w ogóle nie smakuje kokosem!

Ach, i koniecznie pamiętaj, by pianę z aquafaby ubić naprawdę na sztywno!

PTASIE MLECZKO WEGAŃSKIE

20-30 kostek

połowa wody z puszki cieciorki (80 g)

1/4 puszki śmietany kokosowej (88 g)

2 łyżki mleka sojowego waniliowego (16 g)

3 łyżki cukru pudru (36 g)

1  łyżeczka agaru (2 g)

1 łyżka zimnej wody (12 g)

polewa:

tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKIE PTASIE MLECZKO?

Wodę po cieciorce (aquafabę) ubijamy razem z 1 łyżką cukru pudru na sztywną pianę. Śmietanę, mleko i pozostały cukier gotujemy w garnuszku, aż się dokładnie połączą. W tym czasie mieszamy również agar z zimną wodą. Kiedy śmietana z mlekiem się zagotuje, dodajemy roztwór agaru, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Przygotowujemy płaski plastikowy pojemnik – wykładamy go papierem do pieczenia. Śmietanę szybko łączymy z pianą z wody po cieciorce, dokładnie mieszamy i przelewamy do pojemnika. Kiedy masa wystygnie, wstawiamy ją do lodówki, do całkowitego stężenia. Kiedy stężeje, wyciągamy z pojemnika i kroimy w kostkę. W tym momencie warto także oblać ptasie mleczko czekoladą – uprzednio oczywiście stopioną i nieco wystygłą.

Masz ochotę na więcej prostych i wegańskich słodyczy? Sprawdź moją książkę “SMART VEGAN”, w której cały rozdział poświęciłam właśnie przepisom na roślinne desery!

UZUPEŁNIJ, BY POBRAĆ DARMOWY FRAGMENT (i kod rabatowy):

[mc4wp_form id=”4452″]

PREMIERA JUŻ 28 WRZEŚNIA!

ZAMÓW TUTAJ

UWAGA, wysyłka 1 książki kosztuje 14 zł, ALE już wysyłka 2-óch – 15 zł, 3-ech – 16 zł, 4-ech – 17 zł, a od 5 książek wysyłka gratis, więc skrzyknijcie znajomych na wspólne zakupy! Kod rabatowy działa na dowolną ilość książek.

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!