WEGAŃSKI MUS CZEKOLADOWY

… czyli przepis na śniadanie idealne – pożywne i smaczne tak, że dzień zaczęty od niego MUSI być udany!

SKŁADNIKI  (na małą miseczkę musu)

  • 1/3 szkl. płatków owsianych,
  • 9 daktyli,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • kapka waniliowego mleka sojowego (ok. 3-5 łyżek),
  • 3 łyżeczki kakao (takiego prawdziwego, gorzkiego),
  • łyżeczka wiórków kokosowych,
  • kilka migdałów

I DZIAŁAMY!

1. Namaczamy płatki owsiane (zalać wodą do ich wysokości) oraz orzechy i daktyle – godzina wystarczy.
2. Odlewamy wodę, po czym namoczone ingrediencje razem z kakao i mlekiem blendujemy na w miarę gładką masę.
3. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę (albo i na całą noc, żeby mieć pyszne śniadanko).
4. Posypujemy wiórkami kokosowymi i migdałami i szamamy z wielką rozkoszą!

Smacznego!

*

A co w tym musie jest takiego zdrowego i dobrego, poza tym, że jest przepyszny? Oto i świetne preteksty, aby na śniadanie wcinać ten smakołyk!

KAKAO

  • zawiera flawonoidy, które mają wpływ na poprawię ukrwienia mózgu, pamięć krótkoterminową i krążenie krwi, a także skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze.
  • zawiera mocno skoncentrowaną dawkę antyoksydantów, większą niż w jakimkolwiek innym jedzeniu!
  • zawiera też magnez skutecznie chroniący przed stresem
  • podnosi poziom serotoniny w mózgu

Więcej na temat prozdrowotnych właściwości kakao możecie przeczytać TU.

DAKTYLE

  • są bardzo sycące
  • dodają energii
  • są bogatym źródłem witaminy A1 mającej dobroczynny wpływ na wzrok i skórę
  • dzięki błonnikowi chronią organizm przed złym cholesterolem ograniczając jego wchłanianie się
  • działają przeciwzapalnie i zapobiegają infekcjom dzięki zawartemu w nich kwasowi taninowemu

Więcej o właściwościach daktyli przeczytacie na przykład TUTAJ.

PŁATKI OWSIANE

  • zawierają substancje działające antydepresyjnie
  • sycą
  • mają w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiedzialne za odpowiednie nawilżenie skóry i łagodzą podrażnienia alergiczne
  • zawierają magnez (znów skuteczna ochrona przed stresem) i żelazo’

Dlaczego jeszcze warto jeść płatki owsiane, czytajcie TU.

ORZECHY LASKOWE

  • są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych regulujących metabolizm i zapobiegających gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej
  • dzięki zawartej w nich witaminie E (już 30 g orzechów zaspokaja dzienne zapotrzebowanie!) poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci
  • obniżają poziom cukru we krwi
  • działają antydepresyjnie

O dobroczynnych właściwościach orzechów laskowych możecie jeszcze poczytać TU.

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku i zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!