JAK ZROBIĆ WEGE PASZTET MARCHEWKOWO-SOCZEWICOWY
Przepis na wegetariański (i wegański) pasztet z marchewki i czerwonej soczewicy z amarantusem. Prosty i pyszny! W sam raz na Wielkanoc czy Boże Narodzenie.
We wczorajszym wpisie z pomysłami, przepisami i produktami na wegańską Wielkanoc obiecałam Wam przepis na pyszny wege pasztet z marchewki i czerwonej soczewicy. Oto i on!
Przepis na wege pasztet marchewkowo-soczewicowy z amarantusem
Gotujemy soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Marchewkę obieramy i również gotujemy.
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy, aż się mocno zarumienią.
Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, a następnie zalewamy (już w słoiku lub kubeczku, nie w młynku! :D) 5 łyżkami wrzątku, mieszamy i odstawiamy.
Ugotowaną soczewicę i marchewkę, usmażoną cebulkę z czosnkiem (razem z olejem) oraz papkę z siemienia lnianego przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i wszystko blendujemy razem na gładką masę.
Dodajemy ekspandowany amarantus, mieszamy i przekładamy do foremki. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (grzanie z dołu i z góry).
Gotowy wege pasztet wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i dopiero wtedy można wyciągnąć go z foremki. Podajemy na kanapkach!
Składniki
Przepis
Gotujemy soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Marchewkę obieramy i również gotujemy.
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy, aż się mocno zarumienią.
Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, a następnie zalewamy (już w słoiku lub kubeczku, nie w młynku! :D) 5 łyżkami wrzątku, mieszamy i odstawiamy.
Ugotowaną soczewicę i marchewkę, usmażoną cebulkę z czosnkiem (razem z olejem) oraz papkę z siemienia lnianego przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i wszystko blendujemy razem na gładką masę.
Dodajemy ekspandowany amarantus, mieszamy i przekładamy do foremki. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (grzanie z dołu i z góry).
Gotowy wege pasztet wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i dopiero wtedy można wyciągnąć go z foremki. Podajemy na kanapkach!
W książce SMART VEGAN (dostępnej również w formie ebooka) znajdziesz tak że wiele innych smacznych i prostych przepisów, które sprawdzą się na Wielkanoc, na przykład:
- pasztet pieczarkowy z zielonej soczewicy,
- paszteciki z tempehem,
- masełko czosnkowe
- czy kalafiorowy smalczyk.