JAK ZROBIĆ WEGE PASZTET MARCHEWKOWO-SOCZEWICOWY

Przepis na wegetariański (i wegański) pasztet z marchewki i czerwonej soczewicy z amarantusem. Prosty i pyszny! W sam raz na Wielkanoc czy Boże Narodzenie.

 

We wczorajszym wpisie z pomysłami, przepisami i produktami na wegańską Wielkanoc obiecałam Wam przepis na pyszny wege pasztet z marchewki i czerwonej soczewicy. Oto i on!

Przepis na wege pasztet marchewkowo-soczewicowy z amarantusem

na małą keksówkę (o długości 20-25 cm)

0,5 szklanki czerwonej soczewicy (100g)
3 średnie marchewki (360 g)
1,5 szklanki ekspandowanego amarantusa (50 g)
1/4 dużej czerwonej cebuli (70 g)
2 ząbki czosnku (6 g po obraniu)
3 łyżki oleju sojowego (30 g) lub innego, np. rzepakowego, słonecznikowego bądź oliwy z oliwek do smażenia
2 łyżki siemienia lnianego (20 g)

przyprawy:
1,5 łyżki sosu sojowego (15 g)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka garam masali
0,5 łyżeczki ostrej papryki

Jak zrobić wege pasztet z marchewki i czerwonej soczewicy?

1. Gotujemy soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Marchewkę obieramy i również gotujemy.

3. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy, aż się mocno zarumienią.

4. Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, a następnie zalewamy (już w słoiku lub kubeczku, nie w młynku! :D) 5 łyżkami wrzątku, mieszamy i odstawiamy.

5. Ugotowaną soczewicę i marchewkę, usmażoną cebulkę z czosnkiem (razem z olejem) oraz papkę z siemienia lnianego przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i wszystko blendujemy razem na gładką masę.

6. Dodajemy ekspandowany amarantus, mieszamy i przekładamy do foremki. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (grzanie z dołu i z góry).

Gotowy wege pasztet wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i dopiero wtedy można wyciągnąć go z foremki. Podajemy na kanapkach!

SMART VEGAN - proste wegańskie przepisyW książce SMART VEGAN (dostępnej również w formie ebooka) znajdziesz tak że wiele innych smacznych i prostych przepisów, które sprawdzą się na Wielkanoc, na przykład:

  • pasztet pieczarkowy z zielonej soczewicy,

  • paszteciki z tempehem,

  • masełko czosnkowe

  • czy kalafiorowy smalczyk.