WEGAŃSKI KREM A LA SNICKERS NA KANAPKI
Jak zrobić wegański krem a la Snickers na kanapki? Zaraz Ci powiem jak! Ten przepis to prawdziwa petarda!
Pamiętacie te słodkie kremy na kanapki – Snickers albo Milky Way? Dla mnie to jest smak lat 90. Pierwsze wakacje nad morzem, tuż przed pójściem do zerówki. Pamiętam, że wtedy poznałam uzależniający smak tych kremów… Krem Snickers był oczywiście moim faworytem. Mocna słodycz z domieszką soli, a do tego chrupiące kawałki orzeszków. No jadłabym!
Ale nie mam pojęcia, czy to w ogóle jeszcze jest dostępne w sklepach… A nawet jeśli, to z pewnością niewegańskie, a połowę słoika zapewne stanowi cukier. Nie, dziękuję! Wolę sobie zrobić sama. Tak, częściowo z fasoli, haha!
Przed Wami przepis na prawdziwie rozkoszny i w 100% wegański krem do kanapek a la Snickers. Bierzcie i jedzcie, a linkiem do przepisu (bo kremem pewnie nie będziecie chcieli, jak już go posmakujecie!) dzielcie się ze światem!
Wegański krem a la Snickers na kanapki – przepis
Kaszę jęczmienną gotujemy w 1 kubku wody.
W międzyczasie przygotowujemy masę czekoladową - płuczemy fasolę pod bieżącą wodą i blendujemy ją z mlekiem, kakao i daktylami (jeśli nie masz dobrego blendera, to wcześniej je namocz w gorącej wodzie).
Ugotowaną kaszę jęczmienną blendujemy z masłem orzechowym, mlekiem i daktylami (tutaj również warto je namoczyć, jeśli nie masz mocnego blendera).
4 łyżki kremu czekoladowego z fasoli mieszamy z 2 łyżkami masła orzechowego i kapką mleka na jednolitą masę. Ile to jest kapka mleka? Mniej więcej kilka łyżek. Chodzi o to, by konsystencja była kremowa, nie wodnista i nie mocno zbita.
Siekamy orzeszki ziemne.
Przekładamy krem do słoików w następującej kolejności - masła orzechowa z kaszy, masa czekoladowa z fasoli, posiekane orzeszki, masa czekoladowo-orzechowa (ta kremowa, którą przygotowywaliśmy na sam koniec).
Krem trzymamy w lodówce, spokojnie do tygodnia powinien wytrzymać. Gdy smarujemy kanapki tym kremem, to nóż zanurzamy aż po samo dno słoiczka, żeby wszystkie warstwy się połączyły (ale nie do końca, dlatego nie mieszamy wszystkiego razem).
Składniki
Przepis
Kaszę jęczmienną gotujemy w 1 kubku wody.
W międzyczasie przygotowujemy masę czekoladową - płuczemy fasolę pod bieżącą wodą i blendujemy ją z mlekiem, kakao i daktylami (jeśli nie masz dobrego blendera, to wcześniej je namocz w gorącej wodzie).
Ugotowaną kaszę jęczmienną blendujemy z masłem orzechowym, mlekiem i daktylami (tutaj również warto je namoczyć, jeśli nie masz mocnego blendera).
4 łyżki kremu czekoladowego z fasoli mieszamy z 2 łyżkami masła orzechowego i kapką mleka na jednolitą masę. Ile to jest kapka mleka? Mniej więcej kilka łyżek. Chodzi o to, by konsystencja była kremowa, nie wodnista i nie mocno zbita.
Siekamy orzeszki ziemne.
Przekładamy krem do słoików w następującej kolejności - masła orzechowa z kaszy, masa czekoladowa z fasoli, posiekane orzeszki, masa czekoladowo-orzechowa (ta kremowa, którą przygotowywaliśmy na sam koniec).
Krem trzymamy w lodówce, spokojnie do tygodnia powinien wytrzymać. Gdy smarujemy kanapki tym kremem, to nóż zanurzamy aż po samo dno słoiczka, żeby wszystkie warstwy się połączyły (ale nie do końca, dlatego nie mieszamy wszystkiego razem).