WEGAŃSKI PAD THAI W 20 MINUT (Z RESZTEK Z LODÓWKI)

wegański pad thai - przepis

Jak zrobić wegański pad thai w 20 minut? I to jeszcze z resztek z lodówki? Sprawdź mój przepis!

Lubicie wegański pad thai? Ja uwielbiam! A to takie proste danie, które możemy zrobić nawet z resztek z lodówki… Wystarczy, że mamy na stanie makaron ryżowy albo jakikolwiek makaron, składniki na sos do pad thaia i… tyle!

Podane warzywa to są moje wczorajsze resztki lodówkowe, ale możecie użyć innych, takich, jakie Wy macie w swoich lodówkach. W wegańskim pad thaiu sprawdzi się też biała kapusta, brokuł, kalafior, dynia, korzeń pietruszki, bataty… i wiele innych! Do tego również dobrze pasują grzyby, więc jeśli macie jakieś w domu – pieczarki, boczniaki, grzybki enoki czy jakiekolwiek inne – to też ich użyjcie, dorzućcie je razem z warzywami.

No to co, gotowi na pyszny wegański pad thai? Jak się uwiniecie to spokojnie przygotujecie go w 20 minut! :) Jedziemy więc z przepisem!

Szybki wegański pad thai – przepis

2 duże porcje

“nadzienie”:
1 opakowanie tofu naturalnego (u mnie silken tofu, ale lepsze będzie zwykłe tofu)
0,5 pomarańczowej, czerwonej lub żółtej papryki
1/8 małej główki czerwonej kapusty
1/8 dużej czerwonej cebuli
6 małych cebulek po szczypiorku
4 małe marchewki albo 2 średnie
4 rzodkiewki (korzeń)
garść kiełków soi
1 ząbek czosnku
do smażenia 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju (np. rzepakowego)

sos do pad thai:
6-7 łyżek sosu sojowego ciemnego
1 łyżka sosu / soku z tamaryndowca albo czegoś innego kwaśnego, np. soku z cytryny
1 łyżka masła orzechowego, najlepiej takiego 100%
1 łyżeczka syropu klonowego
szczypta czarnego pieprzu
szczypta soli
oocjonalnie 1 łyżeczka ulubionego pikantnego sosu, jeśli lubisz ostre smaki

makaron ryżowy (opcjonalnie inny ulubiony) – ilość na 2 porcje

dodatkowo garść orzeszków ziemnych niesolonych

Jak zrobić wegański pad thai w 20 minut?

1. Jeśli mamy cebulkę razem ze szczypiorkiem, to ten szczypiorek siekamy i odkładamy do miseczki na później. Będzie do posypania! Resztę tych małych cebulek oraz czerwoną cebulę i ząbek czosnku siekamy w drobną kostkę i podsmażamy 5 minut na oliwie.

2. W międzyczasie wstawiamy makaron ryżowy do gotowania.

3. Resztę warzyw kroimy – rzodkiewkię i paprykę w słupki, marchewkę w kostkę, a kapustę szatkujemy. Kiełki tylko myjemy. Dorzucamy na patelnię, mieszamy z cebulką i tłuszczem.

4. Tofu kroimy w kostkę (taką dość dużą) i też dorzucamy na patelnię.

5. Chwilę smażymy warzywa i tofu, aż warzywa nieco zmiękną.

6. Przygotowujemy sos do pad thaia mieszając wszystkie składniki. Uwaga, masło orzechowe może się dobrze nie rozmieszać, ale nie przejmujemy się tym! Bardziej je rozmieszamy na patelni.

7. Sos wlewamy na patelnię, do warzyw, mieszamy i kilka minut dusimy na średnim ogniu.

8. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Można go wrzucić na patelnię i chwilę obsmażyć, ja jednak od razu nakładam go na talerz i na niego wrzucam warzywa z tofu i sosem.

9. Siekamy orzeszki i posypujemy nim naszego pad thaia. I gotowe!

Jeżeli lubisz azjatyckie makarony, to sprawdź też koniecznie mój przepis na teriyaki noodle. Palce lizać!