WEGAŃSKI PAD THAI W 20 MINUT (Z RESZTEK Z LODÓWKI)

Jak zrobić wegański pad thai w 20 minut? I to jeszcze z resztek z lodówki? Sprawdź mój przepis!

Lubicie wegański pad thai? Ja uwielbiam! A to takie proste danie, które możemy zrobić nawet z resztek z lodówki… Wystarczy, że mamy na stanie makaron ryżowy albo jakikolwiek makaron, składniki na sos do pad thaia i… tyle!

Podane warzywa to są moje wczorajsze resztki lodówkowe, ale możecie użyć innych, takich, jakie Wy macie w swoich lodówkach. W wegańskim pad thaiu sprawdzi się też biała kapusta, brokuł, kalafior, dynia, korzeń pietruszki, bataty… i wiele innych! Do tego również dobrze pasują grzyby, więc jeśli macie jakieś w domu – pieczarki, boczniaki, grzybki enoki czy jakiekolwiek inne – to też ich użyjcie, dorzućcie je razem z warzywami.

No to co, gotowi na pyszny wegański pad thai? Jak się uwiniecie to spokojnie przygotujecie go w 20 minut! :) Jedziemy więc z przepisem!

Szybki wegański pad thai – przepis

Liczba porcji2 porcje

Składniki
"nadzienie":
 1 opak. tofu naturalnego (u mnie silken tofu, ale lepsze będzie zwykłe tofu)
 0,50 pomarańczowej, czerwonej lub żółtej papryki
  małej główki czerwonej kapusty
  dużej czerwonej cebuli
 6 małych cebulek po szczypiorku
 4 małe marchewki
 4 rzodkiewki (korzeń)
 garść kiełków soi
 1 ząbek czosnku
 do smażenia 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju (np. rzepakowego)
sos do pad thai:
 7 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego ciemnego
 1 łyżka/łyżki/łyżek sosu / soku z tamaryndowca albo czegoś innego kwaśnego, np. soku z cytryny
 1 łyżka/łyżki/łyżek masła orzechowego, najlepiej takiego 100%
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek syropu klonowego
 szczypta czarnego pieprzu
 szczypta soli
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek ulubionego pikantnego sosu, jeśli lubisz ostre smaki (opcjonalnie)
 2 porcje makaronu ryżowego (opcjonalnie inny ulubiony)
 dodatkowo garść orzeszków ziemnych niesolonych

1

Jeśli mamy cebulkę razem ze szczypiorkiem, to ten szczypiorek siekamy i odkładamy do miseczki na później. Będzie do posypania! Resztę tych małych cebulek oraz czerwoną cebulę i ząbek czosnku siekamy w drobną kostkę i podsmażamy 5 minut na oliwie.

2

W międzyczasie wstawiamy makaron ryżowy do gotowania.

3

Resztę warzyw kroimy - rzodkiewkię i paprykę w słupki, marchewkę w kostkę, a kapustę szatkujemy. Kiełki tylko myjemy. Dorzucamy na patelnię, mieszamy z cebulką i tłuszczem.

4

Tofu kroimy w kostkę (taką dość dużą) i też dorzucamy na patelnię.

5

Chwilę smażymy warzywa i tofu, aż warzywa nieco zmiękną.

6

Przygotowujemy sos do pad thaia mieszając wszystkie składniki. Uwaga, masło orzechowe może się dobrze nie rozmieszać, ale nie przejmujemy się tym! Bardziej je rozmieszamy na patelni.

7

Sos wlewamy na patelnię, do warzyw, mieszamy i kilka minut dusimy na średnim ogniu.

8

Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Można go wrzucić na patelnię i chwilę obsmażyć, ja jednak od razu nakładam go na talerz i na niego wrzucam warzywa z tofu i sosem.

9

Siekamy orzeszki i posypujemy nim naszego pad thaia. I gotowe!

Składniki

Składniki
"nadzienie":
 1 opak. tofu naturalnego (u mnie silken tofu, ale lepsze będzie zwykłe tofu)
 0,50 pomarańczowej, czerwonej lub żółtej papryki
  małej główki czerwonej kapusty
  dużej czerwonej cebuli
 6 małych cebulek po szczypiorku
 4 małe marchewki
 4 rzodkiewki (korzeń)
 garść kiełków soi
 1 ząbek czosnku
 do smażenia 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju (np. rzepakowego)
sos do pad thai:
 7 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego ciemnego
 1 łyżka/łyżki/łyżek sosu / soku z tamaryndowca albo czegoś innego kwaśnego, np. soku z cytryny
 1 łyżka/łyżki/łyżek masła orzechowego, najlepiej takiego 100%
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek syropu klonowego
 szczypta czarnego pieprzu
 szczypta soli
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek ulubionego pikantnego sosu, jeśli lubisz ostre smaki (opcjonalnie)
 2 porcje makaronu ryżowego (opcjonalnie inny ulubiony)
 dodatkowo garść orzeszków ziemnych niesolonych

Przepis

1

Jeśli mamy cebulkę razem ze szczypiorkiem, to ten szczypiorek siekamy i odkładamy do miseczki na później. Będzie do posypania! Resztę tych małych cebulek oraz czerwoną cebulę i ząbek czosnku siekamy w drobną kostkę i podsmażamy 5 minut na oliwie.

2

W międzyczasie wstawiamy makaron ryżowy do gotowania.

3

Resztę warzyw kroimy - rzodkiewkię i paprykę w słupki, marchewkę w kostkę, a kapustę szatkujemy. Kiełki tylko myjemy. Dorzucamy na patelnię, mieszamy z cebulką i tłuszczem.

4

Tofu kroimy w kostkę (taką dość dużą) i też dorzucamy na patelnię.

5

Chwilę smażymy warzywa i tofu, aż warzywa nieco zmiękną.

6

Przygotowujemy sos do pad thaia mieszając wszystkie składniki. Uwaga, masło orzechowe może się dobrze nie rozmieszać, ale nie przejmujemy się tym! Bardziej je rozmieszamy na patelni.

7

Sos wlewamy na patelnię, do warzyw, mieszamy i kilka minut dusimy na średnim ogniu.

8

Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Można go wrzucić na patelnię i chwilę obsmażyć, ja jednak od razu nakładam go na talerz i na niego wrzucam warzywa z tofu i sosem.

9

Siekamy orzeszki i posypujemy nim naszego pad thaia. I gotowe!

Szybki wegański pad thai

Jeżeli lubisz azjatyckie makarony, to sprawdź też koniecznie mój przepis na teriyaki noodle. Palce lizać!