CIECIERZYCA – JAK UGOTOWAĆ, DO CZEGO UŻYĆ + LISTA PRZEPISÓW
Jak ugotować cieciorkę? Co z niej zrobić? W jakich daniach można wykorzystać? Przeczytaj podstawowe info o tym zwykłym niezwykłym strączku i wypróbuj przepisy!
Ciecierzyca – zwana również cieciorką – to chyba ulubiony strączek wszystkich wegan. Jest świetnym źródłem białka, a do tego w kuchni jest super uniwersalna. Kupisz ją w formie suchych nasion lub konserwową, w słoiku bądź puszce.
Ciecierzyca to jeden z siedmiu produktów, które uznałam za absolutny must have w kuchni każdego roślinożercy. Wszystkie 7 wegańskich must have’ów znajdziecie w mojej paczce Wegański Starter
Jak przygotować ciecierzycę do spożycia?
Suche nasiona należy zalać zimną wodą i odstawić na ok. 8 godzin (a więc najlepiej zalać je rano, przed wyjściem do pracy, albo wieczorem przed dniem wolnym), a potem opłukać pod bieżącą wodą i ugotować do miękkości (będzie to trwało ok. 1,5 godziny).
Natomiast ciecierzyca konserwowa, dostępna zwykle w puszce lub słoiku, od razu nadaje się do spożycia. Należy ją odcedzić i opłukać, i od razu można jeść lub przerabiać. Uwaga! Zalewy NIE wylewamy – to tzw. aquafaba, z której można zrobić wiele ciekawych rzeczy.
Sprawdź: Co to jest aquafaba i co z niej zrobić?
Co można przygotować z ciecierzycy?
Te niepozorne okrągłe nasiona są super uniwersalne – mogą służyć jako baza lub być dodatkiem. Możesz z nich zrobić zarówno słone, jak i słodkie dania. Z ciecierzycy przygotujesz śniadanie, obiad, deser czy słoną przekąskę… I naprawdę możesz zrobić z nią WSZYSTKO – ugotować, usmażyć, rozgnieść, zblendować, upiec… I w każdej formie będzie PYSZNA!
Ciecierzyca jako baza może posłużyć do przygotowania:
- pasty do kanapek,
- dipu do maczania warzyw i krakersów,
- kotletów,
- farszu na pierogi,
- pasztetów,
- wegańskiej alternatywy jajecznicy,
- słodkich kremów do chleba,
- ciast i ciastek,
- kulek mocy.
Jako dodatku można zaś użyć ciecierzycy do:
- leczo i gulaszów,
- sosów z warzywami (np. do makaronu),
- sałatek
Najpopularniejsze dania z ciecierzycy:
- hummus – kremowa pasta z ciecierzycy i tahiny, czyli pasty sezamowej. Można jej używać jako smarowidła do kanapek lub wrapów (tortilli), podawać z warzywami lub chrupiącymi krakersami albo nachosami. Dzięki dorzuceniu różnych dodatków smakowych (np. suszonych pomidorów – to moja ulubiona wersja) można hummusowi nadać wiele różnych smaków. Sprawdź przepis na hummus z burakiem.
- falafele – smażone kotleciki z mielonych suchych nasion ciecierzycy. Falafel jest znany w polskim fast foodzie już od dawna – to wegetariańska alternatywa dla kebaba, czyli konkretny dodatek do pity z warzywami.
Inne przepisy z ciecierzycą:
Te, które nie są podlinkowane, znajdziecie w mojej książce SMART VEGAN
- inne niż hummus pasty, np. wege pasta z „makreli” (poniżej)
- pieczone falafele ekspresowe
- wegańskie pierogi ruskie (ciecierzyca została tutaj użyta zamiast twarogu)
- sycąca sałatka (np. na drugie śniadanie do pracy) – quinoa z ciecierzycą, awokado i granatem
- sałatka z ananasem i wegańskim majo z ciecierzycy (ten przepis znajduje się też w mojej książce, bo jest tak dobry, że musiał tam trafić! Aha, jeśli nie masz czarnej soli, to po prostu pomiń ją, ewentualnie możesz dodać dosłownie odrobinkę musztardy delikatesowej)
- „jajecznica” z cieciorki
- cieciorkowe „orzeszki”
- ciastka a la pieguski
- proteinowe pralinki orzechowo-miodowe
Mąka z ciecierzycy
Coraz popularniejszym składnikiem w wegańskiej kuchni jest mąka z ciecierzycy, czyli po prostu drobno zmielone suche ziarna cieciorki. Ma ona zupełnie inne właściwości niż zwykła mąka pszenna, ale również można użyć jej do przygotowania naleśników, placków, np. wegańskiego omleta, czy panierki do kotletów. Mąka cieciorkowa w połączeniu z wodą jest bardzo kleista, więc sprawdza się także jako zamiennik jajka w kotletach, plackach czy ciastach.
W SMART VEGAN znajdziesz następujące przepisy z użyciem mąki z ciecierzycy:
- ser z ciecierzycy,
- wegański omlet.
Gotowe produkty z ciecierzycą
1. Sokołów Pasta warzywna z ciecierzycą – do kupienia np. w Tesco (Sprawdź listę wegańskich past i pasztetów)
2. Sałatka warzywna Dega – do kupienia np. w Żabce
3. Sałatka z bulgurem i hummusem paprykowym Perla – do kupienia np. w Netto (marki własne również w Biedronce i Lidlu)
4. Leczo z ciecierzycą Culineo – do kupienia w Biedronce
5. Hummus & falafel to go Perla – do kupienia np. w Netto
6. Falafel Polsoja – do kupienia np. w Tesco
7. Zupa Pani Indyjska – do kupienia np. w Auchan, Tesco, Żabce
8. Ciecierzotto ze szpinakiem i czosnkiem Inna Bajka – do kupienia np. w Carrefour
9. Hummus & rollsy Perla – do kupienia np. w Tesco
10. Ciecierzyca w warzywach Międzychód – do kupienia np. w Carrefourze, Żabce
11. Wrap Perla hummus & falafel – do kupienia w niektórych Żabkach
12. Ciecierzotto curry Inna Bajka – do kupienia np. w Carrefourze