
AQUAFABA – CO TO JEST I CO MOŻNA Z NIEJ ZROBIĆ?
Co to jest aquafaba? Co zastępuje w wegańskiej diecie? Jak można ją wykorzystać? Jakie przepisy z aquafabą warto wypróbować? Sprawdź!
Aquafaba robi zawrotną karierę w wegańskim świecie, więc nie mogło zabraknąć poświęconego jej wpisu i na moim blogu. Oczywiście przepisy z wykorzystaniem tej magicznej substancji już pojawił się na moim blogu (zerknij niżej, na listę przepisów). Ale od początku…
PS Ten wpis jest trochę dla wegańskich nowicjuszy, więc starzy wyjadacze mogą pominąć część o definicji aquafaby i przejść od razu do przepisów :)
CO TO WIĘC JEST TA CAŁA AQUAFABA?
Zlepek łacińskich słów aqua (woda) i faba (fasola) oznacza nic innego jak właśnie wodę po gotowaniu fasoli lub zalewę z fasoli z puszce. Najpopularniejszą odmianą aquafaby jest jednak nie woda po zwykłej białej fasoli, lecz woda po cieciorce. Najpowszechniej stosuje się wodę z puszki po cieciorce, czyli zalewę, ale woda po gotowaniu ciecierzycy sprawdzi się podobnie (trzeba tylko ją zredukować, aby była gęsta).
Aquafaba to wegański zamiennik kurzego jajka / białka (tak samo się ubija na sztywną pozbawioną smaku pianę) i z powodzeniem można ją stosować w przepisach, gdzie wymagane jest jajko, białko albo żółtko, jako ich zamiennik.
1 łyżka aquafaby to zamiennik żółtka, 2 łyżki – białka, zaś 3 łyżki są zamiennikiem całego jajka.
JAK WYKORZYSTAĆ AQUAFABĘ?
Wegańskie przepisy na słodko:
1. Mus czekoladowy z czarnej fasoli i aquafaby
2. Wegańskie ptasie mleczko jak prawdziwe
5. Tort bezowy
7. Kokosanki
Wegańskie przepisy na wytrawnie:
11. Wegańskie masło
*