
QUINOA Z CIECIORKĄ, AWOKADO I GRANATEM
Głodny? Spróbuj pysznej i bardzo sycącej komosy ryżowej z cieciorką, awokado i granatem! To wegańskie danie nadaje się również na posiłek potreningowy, sam(a) sprawdź!
QUINOA Z CIECIERZYCĄ, AWOKADO I GRANATEM – SKŁADNIKI NA 2 DUŻE PORCJE:
pół szklanki suchej ciecierzycy
2/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
ziarna z połowy granata
1 średnie awokado
2 łyżki orzechów laskowych
4 łyżki łuskanego słonecznika
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
I DO DZIEŁA!
1. Ciecierzyca musi być, oczywiście, namoczona (najlepiej wieczorem ją zalać wodą, i rano działać!). Namoczoną cieciorkę należy ugotować w czystej wodzie (nie tej z moczenia). Czas gotowania – ok. 80 minut.
2. W międzyczasie, kiedy cieciorka się gotuje, ugotuj też komosę ryżową. Zalej ją 1 szklanką wody i gotuj na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut, aż wchłonie wodę. W razie potrzeby w trakcie gotowania dolej ździebko wody.
3. Gdy masz już ugotowaną i ciecierzycę, i quinoę, wymieszaj je z pestkami granata, pokrojonym awokado, orzechami laskowymi i słonecznikiem, a następnie dodaj soli i soku z cytryny, i wymieszaj.
SMACZNEGO!
PS. Wiem, że wkurzacie się o brak zdjęć potraw przy przepisach, tak że ogarniam skillsy i następny przepis będzie już ze zdjęciem, obiecuję!
*
Pst, sprawdź też:
*