
SAŁATKA z TOFU I MAKARONEM SOBA
Pyszna, sycąca, szybka i prosta w przygotowaniu wegańska sałatka z mnóstwem warzyw, duszonym w sosie tofu i makaronem soba. Sprawdź przepis!
Uniwersalny przepis na smaczną i sycącą sałatkę:
dużo warzyw + sos sojowy + coś sycącego (np. makaron, ryż, orzechy, tofu, strączki) + posypka (sezam, nasiona konopi prażona cebulka itp.) + ewentualnie przyprawy
Taką sałatkę przygotowuje się szybko, jest super zdrowa, a porządna jej porcja syci tak bardzo, że z powodzeniem może robić nawet za obiad. Dziś proponuję Wam wersję z tofu duszonym w sosie i makaronem soba. Jeżeli nie macie gdzie kupić makaronu gryczanego, może być także ryżowy, sojowy czy jakikolwiek inny.
PS. Nie sugerujcie się zdjęciem, jest ze stocka, bo ja nie umiem robić zdjęć żarcia, sorry.
SKŁADNIKI:
3 średnie pieczarki
mała cebula
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
kostka naturalnego tofu
pół obranego świeżego ogórka
pół szklanki kukurydzy
75 g makaronu soba (albo innego)
kilka listków świeżej bazylii
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki chili
I DO DZIEŁA!
1. Pokroić cebulę w drobną kostkę, pieczarki na pół i w plasterki, i podsmażyć razem na oleju.
2. Przygotować sos z 2 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek wody, 1 łyżki cukru i 1/4 łyżeczki chili.
3. Pokroić tofu w 1-centymetrowe kostki i udusić w sosie.
4. W międzyczasie ugotować makaron soba (uprzednio najlepiej połamać go na krótsze nitki).
5. Ogórka i paprykę pokroić w kostkę.
6. Wszystko razem wymieszać, dodać kukurydzę, bazylię i doprawić 2 łyżkami sosu sojowego.
Polecam jeszcze na koniec posypać sałatkę ziarnami konopi i sezamu.
SMACZNEGO!
*
Pst, sprawdź też:
*