10 POMYSŁÓW NA WEGAŃSKIE SUSHI

„Co wegańskiego do sushi?” – zastanawiasz się? Mam dla ciebie przepis na sushi i aż 10 pomysłów na roślinne wkłady do niego, sprawdź!

Za czasów mojej wszystkożerności miałam ambiwalentny stosunek do sushi – niby smaczne, niby fajna przekąska, niby spoko odskocznia od ziemniorów i kotleta albo makaronu z sosem, NO ALE SUROWA RYBA FUJ! Jadłam, bo jadłam, ale jakoś tak bez przekonania i z dużą dozą podejrzliwości – umrę od tego czy nie umrę? Czy i tym razem mi się upiecze? No ponoć złego diabli nie biorą… Całe szczęście, te czasy już dawno za mną i dziś sushi nie tylko z pełną radochą wciągam, ale i przeważnie robię je sama. Wychodzi super tanio, robi się super szybko (odliczając czas gotowania i stygnięcia ryżu, rzecz jasna, ale to przecież robi się samo!) i jest super smaczne. Czego chcieć więcej?

Ale do rzeczy, cholera! Dla tych, którzy sushi jeszcze nigdy nie robili, mała ściąga z bazowym przepisem, a reszta może od razu przejść do 10 pomysłów na wegański wkład do sushi (zezwalam).

BAZA DO SUSHI

Potrzebujesz:

  • kilku arkuszy nori (ja kupuję w Urban Vegan, najbardziej się opłaca – 11-12 zł za 10 arkuszy)
  • ryżu, niekoniecznie specjalnego do sushi, wystarczy zwykły ugotowany na lepko (ja polecam mieszać czarny z białym, gotując je razem, finalnie wychodzi ładny fioletowy odcień)
  • ciemnego sosu sojowego

Nie potrzebujesz za to maty do rolowania sushi, samymi ręcami na twardym podłożu (np. desce do krojenia) spokojnie zwiniesz.

Jak to zrobić?

  1. Ugotuj ryż (pamiętaj, ma być kleisty, nie sypki!) i zostaw go w spokoju. Niech sobie chłopak przestygnie.
  2. Dopraw ryż sosem sojowym, wymieszaj.
  3. Kładź arkusz nori (matową stroną do góry), na niego nakładaj palcami albo łyżką cienką warstwę ryżu (po prostu tyle, żeby przykrył nori). Zostaw z jednej strony cienki (na na 1-2 cm) niepokryty ryżem pasek nori.
  4. Na środek kładź pokrojone w paseczki wybrane smakołyki i zawijaj (jak roladę) w stronę tego niepokrytego ryżem boku.
  5. Na koniec pokrój rolkę ostrym nożem na mniejsze kawałki. Miej cierpliwość, polecam.

10 POMYSŁÓW NA WEGAŃSKI WKŁAD DO SUSHI

  1.  pieczony burak + wędzone tofu
  2. czerwona papryka + ogórek + szczypiorek
  3. ogórek + awokado + zielona papryka
  4. czerwona papryka + papryczka jalapeno + awokado
  5. awokado + marchewka a la łosoś
  6. tofu zasmażane w sosie
  7. seleryba (w tym wypadku trzeba ją przygotować od razu nie w „plackach”, tylko w paseczkach) + ogórek
  8. fasola a la tuńczyk
  9. tofu wędzone + grzyby mun + seler naciowy
  10. smażony/wędzony tempeh + czerwona cebula + pieczona marchewka

BONUS – SMACZNA OZDOBA SUSHI

Sos sojowy co prawda uwielbiam jako przyprawę, ale do maczania w nim sushi mi nie podchodzi. By zatem nie było ono takie suche, na wierzch każdego kawałka (to się chyba jakoś fachowo nazywa, ale ja nie jestem obeznana z tematem) daję kapeczkę super gęstego sosu, a na nią dorzucam jakiś mały kawałek żarcia dla ozdoby (bardzo smacznej ozdoby!). Polecam przede wszystkim wegański majonez + ziarno kukurydzy z puszki lub malutki kawałek czerwonej papryki. Zamiast majonezu można też kapnąć sosu czosnkowego, dyniowego, hummusu z pieczonym pomidorem, guacamole, a zamiast kukurydzy użyć kiełków, szczypiorku, koperku, selera naciowego itp.

Pst, sprawdź też:

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku i zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!