10 POMYSŁÓW NA WEGAŃSKIE SUSHI
„Co wegańskiego do sushi?” – zastanawiasz się? Mam dla ciebie przepis na sushi i aż 10 pomysłów na roślinne wkłady do niego, sprawdź!
Za czasów mojej wszystkożerności miałam ambiwalentny stosunek do sushi – niby smaczne, niby fajna przekąska, niby spoko odskocznia od ziemniorów i kotleta albo makaronu z sosem, NO ALE SUROWA RYBA FUJ! Jadłam, bo jadłam, ale jakoś tak bez przekonania i z dużą dozą podejrzliwości – umrę od tego czy nie umrę? Czy i tym razem mi się upiecze? No ponoć złego diabli nie biorą… Całe szczęście, te czasy już dawno za mną i dziś sushi nie tylko z pełną radochą wciągam, ale i przeważnie robię je sama. Wychodzi super tanio, robi się super szybko (odliczając czas gotowania i stygnięcia ryżu, rzecz jasna, ale to przecież robi się samo!) i jest super smaczne. Czego chcieć więcej?
Ale do rzeczy, cholera! Dla tych, którzy sushi jeszcze nigdy nie robili, mała ściąga z bazowym przepisem, a reszta może od razu przejść do 10 pomysłów na wegański wkład do sushi (zezwalam).
BAZA DO SUSHI
Potrzebujesz:
- kilku arkuszy nori (ja kupuję w Urban Vegan, najbardziej się opłaca – 11-12 zł za 10 arkuszy)
- ryżu, niekoniecznie specjalnego do sushi, wystarczy zwykły ugotowany na lepko (ja polecam mieszać czarny z białym, gotując je razem, finalnie wychodzi ładny fioletowy odcień)
- ciemnego sosu sojowego
Nie potrzebujesz za to maty do rolowania sushi, samymi ręcami na twardym podłożu (np. desce do krojenia) spokojnie zwiniesz.
Jak to zrobić?
- Ugotuj ryż (pamiętaj, ma być kleisty, nie sypki!) i zostaw go w spokoju. Niech sobie chłopak przestygnie.
- Dopraw ryż sosem sojowym, wymieszaj.
- Kładź arkusz nori (matową stroną do góry), na niego nakładaj palcami albo łyżką cienką warstwę ryżu (po prostu tyle, żeby przykrył nori). Zostaw z jednej strony cienki (na na 1-2 cm) niepokryty ryżem pasek nori.
- Na środek kładź pokrojone w paseczki wybrane smakołyki i zawijaj (jak roladę) w stronę tego niepokrytego ryżem boku.
- Na koniec pokrój rolkę ostrym nożem na mniejsze kawałki. Miej cierpliwość, polecam.
10 POMYSŁÓW NA WEGAŃSKI WKŁAD DO SUSHI
- pieczony burak + wędzone tofu
- czerwona papryka + ogórek + szczypiorek
- ogórek + awokado + zielona papryka
- czerwona papryka + papryczka jalapeno + awokado
- awokado + marchewka a la łosoś
- tofu zasmażane w sosie
- seleryba (w tym wypadku trzeba ją przygotować od razu nie w „plackach”, tylko w paseczkach) + ogórek
- fasola a la tuńczyk
- tofu wędzone + grzyby mun + seler naciowy
- smażony/wędzony tempeh + czerwona cebula + pieczona marchewka
BONUS – SMACZNA OZDOBA SUSHI
Sos sojowy co prawda uwielbiam jako przyprawę, ale do maczania w nim sushi mi nie podchodzi. By zatem nie było ono takie suche, na wierzch każdego kawałka (to się chyba jakoś fachowo nazywa, ale ja nie jestem obeznana z tematem) daję kapeczkę super gęstego sosu, a na nią dorzucam jakiś mały kawałek żarcia dla ozdoby (bardzo smacznej ozdoby!). Polecam przede wszystkim wegański majonez + ziarno kukurydzy z puszki lub malutki kawałek czerwonej papryki. Zamiast majonezu można też kapnąć sosu czosnkowego, dyniowego, hummusu z pieczonym pomidorem, guacamole, a zamiast kukurydzy użyć kiełków, szczypiorku, koperku, selera naciowego itp.
Pst, sprawdź też:
- 10 pomysłów na płatki owsiane
- 10 pomysłów na wegańskie śniadanie do szkoły i pracy
- 10 pomysłów na wegańskie przekąski imprezowe (niedługo Andrzejki w końcu!)
*