
OBIAD ZA DYCHĘ #1: WEGAŃSKA LASAGNE
Moja własna wegańska wersja lasagne bolognese – z granulatem sojowym zamiast mięsa mielonego, i pysznymi sosami – czosnkowym, serowym i pomidorowym. Sprawdź!
Pamiętacie mój wpis o pierwszych wegańskich zakupach? Obiecałam wam tam, że na podstawie konkretnych zapasów będziecie w stanie ugotować obiad dokupując produkty za nie więcej niż 10 zł. Dziś chcę wam to udowodnić! Wprowadzam więc nowy cykl (tak, kolejny! który to już w ciągu ostatniego miesiąca?), w którym będę wam podsuwała pomysły na takie właśnie tanie obiadki na bazie produktów, które powinniście mieć w domu. Zaczynamy od mojej wegańskiej wersji lasagne bolognese – ze słonecznikowym sosem czosnkowym, granulatem czosnkowym i dipem serowym z ziemniaków.
PRODUKTY, KTÓRE POWINNIŚCIE MIEĆ W DOMU:
- makaron do zapiekanek (najlepiej lasagne), ewentualnie zwykły – spaghetti, penne, fusilli, farfalle itp. – 1 paczka
- granulat sojowy – 1,5 szklanki
- płatki drożdżowe – 0,5 szklanki
- słonecznik łuskany – 1 szklanka
- pomidory w puszce – 2 puszki
- przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra papryka, zioła prowansalskie, bazylia)
- olej – 80 ml + odrobina do wysmarowania naczynia żaroodpornego
PRODUKTY, KTÓRE POWINNIŚCIE DOKUPIĆ:
- ziemniaki (2 średniej wielkości)
- marchew (1 duża)
- cytryna
- cebula w płatkach (będziecie potrzebować 0,5 łyżeczki)
- czosnek ( będziecie potrzebować 4 ząbki)
WEGAŃSKA LASAGNE – PRZEPIS:
1. Słonecznik zalej wodą, niech namoknie.
2. Umyte ziemniaki i marchew pokrój w kostkę i ugotuj (osobno). W tym samym czasie w wodzie z przyprawami (sól, pieprz, czosnek, papryka – wszystkiego po łyżeczce) ugotuj granulat sojowy, a w osolonej wodzie z odrobiną oleju obgotuj (lub całkiem ugotuj, jeśli używasz zwykłego, nie do zakiepanek) makaron.
3. Czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
4. Pomidory z puszek (z połową zalewy, czyli tylko z jednej puszki) zblenduj z połową pokrojonego czosnku i z przyprawami (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie).
5. Gdy ziemniaki i marchew będą gotowe i nieco ostygną, zblenduj je z płatkami drożdżowymi, wodą (120 ml), olejem (80 ml), sokiem z cytryny (łyżka stołowa), solą (1 płaska łyżeczka), pieprzem (szczypta), cebulą w płatkach (0,5 łyżeczki) i granulowanym czosnkiem (0,5 łyżeczki).
6. Słonecznik odcedź i wypłucz, a następnie zblenduj z resztą pokrojonego czosnku, pieprzem, ziołami prowansalskimi i odrobiną wody (ok 1/3 szklanki) na jak najbardziej gładki sos.
7. Pora na finał! Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, a potem zacznij przekładaniec – makaron, słonecznikowy sos czosnkowy, granulat sojowy, sos pomidorowy, makaron, dip serowy z ziemniaków, granulat sojowy, sos pomidorowy, makaron. Ułóż tyle warstw, na ile starczy ci składników. Na wierzchu powinien być makaron posmarowany dipem serowym.
8. Gotową do pieczenia zapiekankę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Masz ochotę na więcej prostych i wegańskich przepisów? Sprawdź moją książkę „SMART VEGAN”, w której cały rozdział poświęciłam właśnie przepisom na roślinne obiady!
UZUPEŁNIJ, BY POBRAĆ DARMOWY FRAGMENT (i kod rabatowy):
[mc4wp_form id=”4452″]
ZAMÓW TUTAJ
UWAGA, wysyłka 1 książki kosztuje 14 zł, ALE już wysyłka 2-óch – 15 zł, 3-ech – 16 zł, 4-ech – 17 zł, a od 5 książek wysyłka gratis, więc skrzyknijcie znajomych na wspólne zakupy! Kod rabatowy działa na dowolną ilość książek.
Pst, sprawdź też:
- Co dobrego zrobić z resztek?
- 10 pomysłów na wegański obiad
- Wegańskie opowieści z całego świata: Japonia
*
