CZYM POCZĘSTOWAĆ WEGAŃSKICH GOŚCI?

czym poczęstować wegańskich gości?

Wpis dedykowany wszystkożercom, którzy mają wśród swoich znajomych wegan i nie mają pojęcia, czym ich nakarmić. Weganie, podeślijcie linka swoim niewegańskim znajomym, których odwiedzacie, i rodzinie!

Dla osób, że tak powiem, postronnych dieta roślinna to przeważnie zagadka. Moi niewegańscy znajomi często przyznają, że przechodząc na weganizm nie mieliby pojęcia, co jeść. Również moja rodzina (prócz siostry, która od tygodnia też jest weganką) nie ogarnia tematu, przez co bardzo rzadko ją odwiedzam obawiając się, że musiałabym po prostu zabrać żarcie ze sobą, by tam nie głodować. A przecież jest tyle super prostych wegańskich posiłków, które można przygotować na bazie produktów, które każdy ma zazwyczaj w domu. Przecież w sklepach powszechnie dostępnych jest całe mnóstwo wegańskich słodkości i przekąsek, którymi można poczęstować weganina… Aby uświadomić w tym względzie skołowanych wszystkożerców, postanowiłam przygotować ten wpis i podsunąć im pomysły, czym można ugościć wegańską rodzinę czy znajomych.

SZYBKIE PRZEKĄSKI

KANAPKI

Totalny banał, ale breaking news jest taki, że weganie jedzą to, co wszystkożercy, tylko w wersji roślinnej. Poza tym heloł, każdy lubi kanapki, zwłaszcza takie na bogato. Chleb przeważnie jest wegański, a warzywa na pewno też masz w domu. Problem może być ze smarowaniem, bo pewnie nie kupujesz wegańskich past czy pasztetów. Cóż, raz możesz skoczyć do sklepu, takie artykuły są dość powszechnie dostępne. Możesz też po prostu przygotować pastę sam, np. na bazie kaszy jaglanej, łuskanego słonecznika czy nawet pomidorów (po prostu je sparz, żeby odeszła skórka, pokrój w drobne kawałki i gotuj, póki nie zmienią się w gęsty sos, potem dobrze dopraw i gotowe!). W ostateczności jako smarowania możesz użyć oliwy z oliwek…

Najlepsze warzywa do kanapek: sałata, pomidory (również suszone), papryka, cukinia, pieczarki (na surowo też są super, serio!), ogórek, rzodkiewka, kiełki.

SAŁATKA + GRZANKI

Wersja minimum to 3 świeże na krzyż, oliwa i przyprawy. W wersji na bogato możesz dodać makaron albo kaszę, posiekane suszone pomidory, kukurydzę z puchy, pestki słonecznika lub dyni czy sezam… A ponieważ samą sałatką ciężko się nasycić, podawaj ją z ciepłymi grzankami ze zwykłego pieczywa (jeśli nie masz tostera na suche grzanki, po prostu przygotuj je w piekarniku). Grzanki przed upieczeniem, jeśli robisz to w piekarniku, można posmarować olejem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

OWOCOWE SZASZŁYKI

Smaczna i sycąca przekąska na słodko. Wystarczy pokroić owoce w plastry lub kostkę i nadziać na patyczki do szaszłyków. Dodatkowo możesz przygotować karmel z daktyli – daktyle zblenduj z odrobiną wody. Jeśli nie masz super mocnego blendera wcześniej daktyle lepiej namoczyć, bo możesz spalić sprzęt.

Do owocowych szaszłyków najlepiej sprawdzą się: banany, winogrona, truskawki, gruszki, nektaryny, arbuz, mango.

WYTRAWNE ROGALIKI

Ciasto francuskie kupisz niemalże w każdym spożywczym i możesz z niego przygotować super szybką przekąskę na słodko lub wytrawnie. Do wytrawnych rogalików możesz dać na przykład pieczarki podsmażone z cebulką, szpinak uduszony z czosnkiem lub suszone pomidory.

OBIAD

ZUPA

Przygotowanie wegańskiej zupy to sprawa niezwykle prosta. Po prostu gotujesz bulion na warzywnej kostce rosołowej albo na warzywach (wiadomo – marchewka, pietruszka, seler, podsmażona cebulka). Dodajesz to, co ma być podstawą zupy, np. pieczarki, pomidory, paprykę czy nawet mrożoną mieszankę warzyw. Do zagęszczenia możesz użyć kaszy jaglanej (wrzucasz suchą nieugotowaną) albo śmietanki słonecznikowej (namoczony słonecznik zblendowany z niedużą ilością wody). Jeśli brak ci pomysłu na zupę, chcesz gotowych przepisów od a do zet, przeczytaj mój wpis o wegańskich zupach.

DRUGIE DANIE

  • frytki + kotlety (z warzyw, ryżu, kasz, strączków) + surówka
  • ziemniaki + kotlety + mizeria (na kupnej śmietanie wegańskiej lub słonecznikowej)
  • makaron/ryż + sos (np. domowy pomidorowy lub ze słoika – większość słoikowych sosów jest wegańska, ale i tak sprawdź skład) + warzywa
  • pyzy ziemniaczane lub kopytka + sos pieczarkowy
  • chili con kasza (przygotowujesz podobnie jak chili con carne, tylko zamiast mięsa dajesz kaszę, najlepiej jaglaną)

ŁAKOCIE

Jeśli chcesz poczęstować swoich znajomych wegan jakimiś słodkościami czy słonymi przekąskami, znajdziesz je w każdym sklepie. Do tego typu produktów należą między innymi:

  • ciastka Oreo
  • żelki Haribo kwaśne języczki
  • czipsy Crunchips paprykowe i solone
  • czekolada Ritter SPORT z marcepanem
  • sezamki (jeszcze nie widziałam niewegańskich, ale i tak sprawdzaj skład)
  • chrupki Mr. Snaki orzechowe
  • cukierki Zozole

Jeżeli jednak wolisz przygotować coś samemu, polecam super proste i pyszne monkey bites, czyli po prostu plasterki bananów obtoczone w czekoladzie (przeważnie gorzkie są wegańskie, wystarczy roztopić w kąpieli wodnej) i wiórkach kokosowych i zamrożone. Możesz też przygotować mus czekoladowy na bazie awokado (po prostu blendujesz mocno dojrzałe awokado z kakao i cukrem, opcjonalnie także z namoczonymi orzechami laskowymi). Po więcej pomysłów na domowe łakocie zerknij do mojego wpisu.

Pst! Sprawdź też: 

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku i zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!

  • z tego, co słyszałam, w lidlu mają 2 rodzaje francuskiego – jedno z masłem, drugie bez. ja rzadko bywam, więc nie wiem, ale jakiś czas temu kupowałam i widziałam tylko to wegańskie… trzeba więc, jak zawsze, po prostu patrzeć na składy.

    • Trzeba by w tekście uściślić, że chodzi o kupne ciasto francuskie bez masła w składzie, bo prawdziwe ciasto francuskie ma masła dość sporo. Podobnie wypadałoby dodać przy makaronie w sałatkach, że powinien być taki bez jajek :)

  • Magdalena Urban

    O! Super, przyda sie moim znajomym. :)

  • Uwielbiam te ciągłe pytania w stylu: “To ty jesz ziemniaki?” “A ryż?” “A chleb?” :D

    • jak jeszcze nie byłam weganką, ale już starałam się ograniczać te wszystkie odzwierzęce produkty, koleś, z którym się spotykałam, spytał co ja w takim razie będę jadła zamiast chleba, bo myślał, że do chleba daje się jajka! :D

      • W Azji słyszałam już tyle dziwnych pytań, że już mnie nic nie dziwi. Najlepsze było chyba zadane przez babcię mojej japońskiej koleżanki – “No rozumiem, że nie jesz kurczaków, ale takich małych kurczaczków też nie?”. Na szczęście w Japonii mało się je nabiału (jajka owszem są popularne), więc nie muszę się martwić o wszędobylskie mleko. Ale niestety nie umieją piec chleba i ładują tam wszystko – masło, miód, mleko, serwatkę, mleko w proszku, no co tylko mają pod ręką. Dobrze, że chociaż ryż jest bezpieczny: P
        Chociaż w Korei Północnej ludzie patrzą się na mnie jak na wariatkę – bo kto normalny rezygnuje z mięsa, jak i tak mało kogo tutaj na nie stać?!

  • Anka Sarbinowska

    Może się mylę…ale czy ciasto francuskie nie ma w składzie masła?

    • Na pewno się mylisz, nie ma. Oczywiście, nie sprawdzałam wszystkich dostępnych ciast francuskich na rynku, więc skład zawsze warto sprawdzić samemu, ale na 100% jestem pewna, że te najpowszechniej dostępne (np. w tesco, lidlu, biedronce, społem) są wegańskie :)