
WEGAŃSKIE PYZY Z SOSEM PIECZARKOWYM
Przepis na pyszny, szybki (jeśli wcześniej przygotuje się ziemniaki i słonecznik!) i tani wegański obiadek, z którym poradzi sobie nawet chujowa pani domu.
SOS PIECZARKOWY
Składniki: 200 g słonecznika łuskanego, 5 dużych pieczarek, przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, zioła prowansalskie).
1. Odpowiednio wcześniej zalej słonecznik wodą, żeby się odmoczył.
2. Umyj, pokrój i usmaż pieczarki.
3. Słonecznik zblenduj z niewielką ilością wody (by powstała pasta o konsystencji śmietanki).
4. Na patelni wymieszaj „śmietankę” słonecznikową, pieczarki i przyprawy (nie żałuj ich!) i podgrzej na małym ogniu, by cały sos nabrał aromatu pieczarek.
PYZY
Składniki: 1 kg ziemniaków, kubek mąki ziemniaczanej, łyżeczka soli
1. Ugotuj obrane i pokrojone na drobne kawałki (żeby się szybciej ugotowały) ziemniaki.
2. Odcedź, rozgnieć i zostaw do ostygnięcia (możesz wystawić za okno, tylko uważaj, żeby nie spadło, takie rzeczy się zdarzają).
3. Dodaj mąkę ziemniaczaną i sól, wymieszaj na jednolitą masę i formuj spłaszczone kuleczki z dziurką na sos.
4. Wrzucaj pyzy na wrzącą wodę i gdy wypłyną poczekaj 1-2 minuty, a potem wyjmuj i serwuj z pysznym sosikiem.