NAJLEPSZA SOCZEWICOWA ZUPA Z WARZYWAMI

Rozgrzewająca, sycąca, zdrowa i przede wszystkim pyszna – taka jest właśnie moja soczewicowa zupa z warzywami. Zobacz przepis i… do dzieła!

SKŁADNIKI:

  • tacka włoszczyzny lub 3 kostki rosołowe warzywne,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka pokrojonych pomidorów,
  • 1/3 puszki kukurydzy,
  • 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy,
  • 1/3 cukinii,
  • mała cebula,
  • pół ostrej papryczki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pęczek szczypiorku,
  • kilka listków świeżej rukwi wodnej,
  • 3-4 łyżki sezamu,
  • przyprawy: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 5 kulek ziela angielskiego, łyżeczka czarnego pieprzu, pół łyżeczki curry, pół łyżeczki papryki słodkiej i tyle samo ostrej, po szczypcie tymianku, estragonu i lubczyku.

PRZEPIS NA ZUPĘ Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z WARZYWAMI

1. Pokrój cebulkę, czosnek i ostrą paprykę w niewielką kostkę i podsmaż to wszystko na 3-ech łyżkach oleju (nie na patelni, tylko od razu w garnku, w którym będziesz gotować zupę, będzie mniej do zmywania, a to zawsze w cenie!).

2. Zalej te podsmażone warzywka dwoma litrami wrzątku i dorzuć kostki rosołowe lub pokrojoną drobno włoszczyznę – niech się to to pogotuje… 10-15 minut, jeśli korzystasz z kostek. A jeśli robisz zupę na włoszczyźnie, to do czasu, aż warzywa zmiękną (możesz im puścić TO – wtedy na 100% baaardzo szybko zmiękną… Każdy przy tym zmięknie w mgnieniu oka.)

3. Niestety, podczas gdy bulion się gotuje nie ma czasu na skrolowanie insta czy fejsa. Trzeba robić robotę! Obierz cukinię, pokrój w kostkę (byle nie za drobną) i podsmaż na 2-óch łyżkach oleju (sorry, jednak będzie więcej do zmywania).

4. Gdy bulion będzie gotowy, wrzuć do niego podsmażoną cukinię i soczewicę, wlej razem z zalewą pomidory, fasolę i kukurydzę, przypraw. I zostaw w spokoju. Niech się gotuje (choć od czasu do czasu możesz zamieszać) ok. 30 minut.

Zanim spałaszujesz, posyp sobie (już na talerzy czy tam w miseczce) zupę pokrojonym drobno szczypiorkiem, kilkoma listkami rukwi wodnej i sezamem.

SMACZNEGO!

Pst, sprawdź też:

[źródło tytułowego zdjęcia]

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku i zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!