
WARIACJA NA TEMAT ZUPY MINESTRONE
Pyszna, sycąca zupa, idealna na wieczór po upalnym dniu, kiedy żołądek w końcu dopomina się o swoje!
SKŁADNIKI:
2 ząbki czosnku
pół dużej cebuli
pół czerwonej papryki
3 szklanki bulionu warzywnego (czystego, bez warzyw)
mrożonka na zupę „9 warzyw” (rozmrożona!)
1 puszka czerwonej fasolki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 czubata łyżka kaszy jaglanej
3 łyżki oleju
przyprawy (sól, pieprz, bazylia, liść laurowy, sos sojowy)
I DO DZIEŁA!
1. W garnku o grubym dnie, w którym będziesz gotować zupę, podsmaż na oleju cebulkę i czosnek (oczywiście, uprzednio pokrojone w drobną kosteczkę).
2. Gdy cebulka się lekko zarumieni, dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę i mieszankę „9 warzyw”. Niech się kilka minut podusi!
3. Zalej bulionem, dodaj kaszy i przypraw.
4. Po ok. 10 minutach gotowania dodać fasolkę z puszki razem z zalewą i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, żeby nie było pomidorowych grudek, a fuj.
5. Chwilę niech się to to jeszcze pogotuje, a potem możesz już z dziką rozkoszą zjeść. Ja polecam posypać jeszcze startym żółtym serem (jacha, że wegańskim), pestkami słonecznika, siemieniem lnianym i sezamem. Yummy!
Smacznego!
PS. nie ma zdjęcia zupy, bo moje żarcie nie wygląda, tylko smakuje! [źródło zdjęcia]