OBIAD ZA DYCHĘ #4- MAKARON Z SOSEM SOCZEWICOWO-POMIDOROWYM
Prosty przepis na szybki wegański obiad – makaron z sycącym sosem na bazie czerwonej soczewicy. Sprawdź!
Obiad za dychę to cykl, w którym podsuwam Wam proste przepisy na smaczne i tanie wegańskie dania. Nazwa cyklu wzięła się stąd, że na składniki nie wydacie więcej niż 10 zł, bo podczas gotowania wykorzystujecie w dużej mierze produkty, które zazwyczaj każdy wegetarianin i weganin w domu ma. W tych przepisach chcę pokazać, że można zjeść tanio, a zdrowo i smacznie. No i obalam mit, że weganizm taki drogi!
Ale do rzeczy! Dziś na tapecie szybki makaron z sycącym sosem na bazie czerwonej soczewicy.
PRODUKTY, KTÓRE POWINNIŚCIE MIEĆ W DOMU:
- makaron – jaki lubicie, ja polecam pełnoziarniste fusilli lub penne
- czerwona soczewica – 1 szklanka
- słonecznik łuskany – garść
- sezam (jaki tam macie na stanie) – garść
- olej – 2 łyżki
PRODUKTY, KTÓRE POWINNIŚCIE DOKUPIĆ:
- tacka włoszczyzny lub 3 kostki rosołowe warzywne
- koncentrat pomidorowy – pół słoiczka
- mała cebula
MAKARON Z WEGAŃSKIM SOSEM SOCZEWICOWO-POMIDOROWYM – PRZEPIS
1. Korzystając z włoszczyzny (drobno pokrojonej) lub kostek rosołowych, ugotuj bulion. Na sos będziesz potrzebować 2-3 szklanek, ale polecam od razu ugotować trochę więcej – będzie jak znalazł na zupę na następny dzień (np. na rozgrzewający kalafiorowy krem).
2. W międzyczasie pokrój drobno cebulkę i podsmaż ją na 2-óch łyżkach oleju.
3. Do 2-óch szklanek czystego (znaczy bez warzyw, jeśli wywar był robiony na włoszczyźnie) bulionu dodaj podsmażoną cebulkę, koncentrat pomidorowy i soczewicę. Gotuj przez 25 minut.
4. Gdy soczewica radośnie pyrkocze na gazie, ugotuj makaron.
5. Zblenduj ugotowaną soczewicę razem z bulionem. Przypraw wedle uznania (polecam ciemny sos sojowy, trochę czarnego pieprzu i ostrej papryki).
6. Makaron z sosem już na talerzu posyp sezamem i ziarnami słonecznika.
SMACZNEGO!
Tip: Jeśli bulion gotujesz na włoszczyźnie, ugotowane warzywa możesz wykorzystać do przygotowania domowych kostek rosołowych – wystarczy je zblendować, doprawić, załadować w foremkę na kostki lodu i zamrozić.
Tip 2: Jeśli przypadkiem przesadzisz z bulionem i sos wyjdzie za rzadki, możesz go zagęścić śmietanką słonecznikową lub błyskawiczną kaszą kus kus (żeby smak nie był zbyt mdły, dodaj wtedy jeszcze nieco koncentratu pomidorowego i przypraw).
Pst, sprawdź też:
- Weganizm dla początkujących; pierwsze zakupy
- Wegańska lasagne – przepis
- Pierogi z pikantną soczewicą – przepis
*