WEGAŃSKIE BATONIKI BOUNTY Z 4-ECH SKŁADNIKÓW

Na diecie roślinnej tęsknisz za niewegańskimi słodyczami? Nie martw się, możesz wykonać ich wegańskie wersje. Sprawdź choćby ten rewelacyjny przepis na wegańskie Bounty!

Wegański batonik Bounty istnieje – można go kupić nawet całkiem tanio, i to nie tylko w sklepach stricte wegańskich. To kokosowy Energy GO ON! firmy Sante. Jednak wegańskie Bounty równie dobrze możemy zrobić sami – zajmie nam to 10-15 minut. I przy okazji uzyskamy zdrowszy batonik – bez dodatku cukru (ale mimo to słodki!), bez oleju palmowego i syropu glukozowego oraz ze znacznie większą zawartością kokosa! Warto? Zdecydowanie! Sami zobaczcie, jakie to proste!

Jeśli od filmiku wolicie tradycyjny spisany przepis, zjedźcie niżej.

WEGAŃSKIE BATONIKI BOUNTY – PRZEPIS

na 10 batonów normalnej wielkości lub 15 mniejszych batoników

  • 1,5 kubka wiórków kokosowych
  • pół puszki mleka kokosowego
  • pół kubka suszonych daktyli (lub więcej – jeśli lubisz naprawdę słodkie batony, to daj nawet 1 kubek suszonych daktyli)
  • czekolada Wawel z masłem orzechowym (jako polewa) lub czekolada gorzka + 5 łyżek syropu z agawy

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKIE BATONY BOUNTY?

Mleko kokosowe, 1 kubek wiórek kokosowych (pozostałą połowę kubka zaraz wykorzystamy) i suszone daktyle miksujemy w blenderze na gładką masę. Mieszamy z pozostałymi wiórkami kokosowymi i przekładamy do silikonowej foremki na batoniki lub po prostu do większego plastikowego pojemniczka wyłożonego papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do zamrażarki na poł godziny – masa ma stężeć, ale nie zamarznąć! W międzyczasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej lub maszynce do fondue i odstawiamy, by nieco przestygła. Po półgodzinie leżakownia w zamrażarce wyciągamy kokosową masę z zamrażarki i kroimy na batony (jeśli używaliśmy zwykłego pojemnika) lub wyciskamy z foremki. Przekładamy batoniki na talerz wyłożony papierem do pieczenia i silikonowym pędzelkiem smarujemy batoniki masą czekoladową. Można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.

Gotowe batoniki przechowujemy w lodówce (jeśli nie zjemy ich wszystkich od razu, hehe).

1 batonik* ma:

  • tylko 187 kcal,
  • 2,15 g białka,
  • 9,74 g węglowodanów,
  • 15,5 g tłuszczu.

* przy założeniu, że przygotujesz 10 sztuk.

Masz ochotę na więcej prostych i wegańskich słodyczy? Sprawdź moją książkę „SMART VEGAN”, w której cały rozdział poświęciłam właśnie przepisom na roślinne desery!

UZUPEŁNIJ, BY POBRAĆ DARMOWY FRAGMENT (i kod rabatowy):

[mc4wp_form id=”4452″]

PREMIERA JUŻ 28 WRZEŚNIA!

ZAMÓW TUTAJ

UWAGA, wysyłka 1 książki kosztuje 14 zł, ALE już wysyłka 2-óch – 15 zł, 3-ech – 16 zł, 4-ech – 17 zł, a od 5 książek wysyłka gratis, więc skrzyknijcie znajomych na wspólne zakupy! Kod rabatowy działa na dowolną ilość książek.

Pst, sprawdź także przepisy na…

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!