Jak przygotować pyszny wegański deser smakujący podobnie jak Monte? Sprawdź mój przepis! Ten deser jest nie tylko słodki i bardzo smaczny, ale przy tym i zdrowszy niż oryginalne Monte.
Wpis powstał w ramach współpracy ze sklepem vitamoc.pl
Jakiś czas temu chwaliłam się Wam na instagramie moim nowym pięknym blenderem. Muszę przyznać, że dla chujowej pani domu to jest sprzęt wręcz idealny – nie muszę pamiętać o namaczaniu orzechów czy daktyli (no kto by sobie zawracał głowę pamiętaniem o takich pierdołach?!), bo moje nowe cudo radzi sobie z największymi twardzielami, hehe.
Dzięki temu jeszcze więcej ostatnimi czasy eksperymentuję w kuchni (niestety, lista przepisów do książki już zamknięta, ale może za to więcej ich będę teraz wstawiać na bloga?)… I tak właśnie powstał dzisiejszy przepyszny deser niczym Monte. Z tym, że moje pseudo-monte jest wegańskie i o niebo zdrowsze niż to klasyczne. Jako, że jest na bazie ryżu i fasoli, to świetnie sprawdzi się jako szybki potreningowy zastrzyk białeczka, hehe.
Post udostępniony przez blogger, vegan, crazy cat lady (@mortycja_com)
No to jedziemy z tym koksem!
WEGAŃSKIE MONTE – PRZEPIS
warstwa czekoladowa:
- pół puszki czerwonej fasoli (ok. 100-130 g)
- garść suszonych daktyli (50 g)
- 5 łyżek mleka roślinnego (50 g)
- 1 łyżka kakao (10 g)
warstwa waniliowa:
- pół szklanki białego ryżu (50 g)
- 3/4 szklanki mleka roślinnego o smaku waniliowym (160 g)
WYKONANIE:
Ryż wsypujemy do niewielkiego garnka, dolewamy pół szklanki waniliowego mleka i gotujemy, aż ryż wchłonie mleko. Następnie zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie można przygotować czekoladową masę – najpierw dokładnie płuczemy fasolę pod bieżącą wodą, a potem wszystkie składniki po prostu miksujemy w blenderze na super gładko. Kiedy ryż ostygnie blendujemy go z pozostałym waniliowym mlekiem. Teraz wystarczy przełożyć obie masy naprzemiennie do słoiczka lub innego pojemnika i można wcinać. Polecam jednak odłożyć na trochę do lodówki, żeby jeszcze się nieco schłodziło!
Uwaga, jeśli nie masz naprawdę dobrego blendera, to przed blendowaniem zalej daktyle gorącą wodą i zostaw do namoczenia na przynajmniej pół godziny.
I druga rzecz – z tego przepisu wychodzi dość zbity, bardzo gęsty deser. Jeżeli wolisz, aby był on półpłynny – jak prawdziwe Monte – dodaj trochę więcej mleka do obu mas.
SMACZNEGO!
Pst, sprawdź też przepis na wegańskiego szejka czekoladowego
*