CHŁODNIK POMIDOROWY NAJLEPSZY NA UPAŁY

Pyszny pomidorowy chłodnik to idealny sposób na przetrwanie wysokich temperatur. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut. Musisz spróbować!

Choć w mojej książce znajdziesz przepisy na różne rodzaje dań, to – zabawna sprawa – nie znajdziesz tam ANI JEDNEGO przepisu na zupę! A to dlatego, że w zupach dopiero się skilluję (prócz ramenu, w którym jestem specjalistką, bo robię go niemalże co drugi dzień, więc już go dopieściłam do perfekcji, hehe). Na szczęście obecnie mam pretekst – zamówiono u mnie codzienny wegański catering, w którym jednym z posiłków jest właśnie zupa. No i w związku z tym skillowaniem się i z panującymi ostatnio upałami wczoraj pierwszy raz wzięłam się za bary z pomidorowym chłodnikiem… Właściwie w ogóle z jakimkolwiek chłodnikiem. Wyszedł tak obłędnie pyszny, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia (a akurat wczoraj kupiłam piękny garnuszek do zdjęć zup, hehe)! Tak więc zdjęcie na pewno jeszcze dorzucę na dniach (póki co jest ze stocka), ale tym przepisem nie mogłam się nie podzielić od razu. Wypróbuj koniecznie! Już! Teraz! Zaraz!

WEGAŃSKI CHŁODNIK POMIDOROWY – PRZEPIS

składniki na 2 syte porcje:

  • 8 średnich pomidorów (1 kg)
  • pół ogórka szklarniowego albo 2 niewielkie gruntowe
  • 1/4 żółtej papryki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 15 liści świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • pół łyżeczki soli

Jak zrobić chłodnik pomidorowy?

Pomidory należy sparzyć, aby zdjąć z nich skórkę – ja najpierw nacinam skórkę dzieląc pomidora na 4 części, żeby było łatwiej ją zdjąć. Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę, paprykę też (znaczy bez obierania, ale też kroimy), to samo 3 z 8 pomidorów, a czosnek obieramy i siekamy. Pozostałe 5 pomidorów wrzucamy do kielicha blendera razem z połową pokrojonego ogórka, 10 listkami bazylii i czosnkiem. Dodajemy oliwę i sól, i blendujemy na gładko. Przelewamy do garnuszka, dorzucamy do niego jeszcze pozostałe pomidory, ogórka, paprykę oraz porwane na drobniejsze części pozostałe listki bazylii, i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

Masz ochotę na więcej prostych i wegańskich obiadów? Sprawdź moją książkę “SMART VEGAN”!

UZUPEŁNIJ, BY POBRAĆ DARMOWY FRAGMENT (i kod rabatowy):

[mc4wp_form id=”4452″]

PREMIERA JUŻ 28 WRZEŚNIA!

ZAMÓW TUTAJ

UWAGA, wysyłka 1 książki kosztuje 14 zł, ALE już wysyłka 2-óch – 15 zł, 3-ech – 16 zł, 4-ech – 17 zł, a od 5 książek wysyłka gratis, więc skrzyknijcie znajomych na wspólne zakupy! Kod rabatowy działa na dowolną ilość książek.

Pst, sprawdź także inne przepisy na wegańskie zupy:

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!