JAK ZROBIĆ DOBRE MLEKO ROŚLINNE?
Jak zrobić DOBRE domowe mleko roślinne? Bardzo prosto! Sprawdź przepis bazowy oraz 5 moich ulubionych przepisów!
[wpis jest elementem współpracy ze sklepem Vitamoc.pl, dla którego testuję blender Perfect Smoothie Vitality]
Jeszcze do niedawna byłam przekonana, że domowe mleko roślinne NIE MOŻE być dobre. Skąd to przekonanie? Cóż, do produkcji tego napoju miałam dwa podejścia, gdy przestawiałam się z wegetarianizmu na weganizm i dwukrotnie się rozczarowałam. Raz – bo mleko wyszło totalnie bez smaku, wodniste i w ogóle bleh (i to najbardziej zapamiętałam). Drugi – bo gdy tylko przelałam dopiero co zmiksowane i odcedzone mleko do słoika, od tego odpadło dno. Ale ponoć do trzech razy sztuka, więc ostatnio znów spróbowałam. Akurat kończył nam się zapas 100 (!) kartonów sojowego Alpro i pomyślałam, że przy naszym zużyciu mleka roślinnego (ponad litr dziennie) bardziej opłacać się będzie samemu doić migdały. No i faktycznie – wcześniej za to sojowe Alpro płaciłam 6 zł z hakiem za litrowy karton, teraz za 6 zł mam 1,2 litra pysznego mleka migdałowo-kokosowego! Trzeba było tylko nieco samemu poeksperymentować zamiast korzystać z pierwszego lepszego przepisu z internetów.
JAK WIĘC ZROBIĆ DOBRE MLEKO ROŚLINNE?
Cóż, sekretem okazały się… suszone daktyle. Albo ewentualnie inne słodzidło (ale najzdrowsze to własnie suszone daktyle lub ewentualnie gotowy syrop daktylowy). No i odpowiednie proporcje, dzięki którym mleko jednocześnie będzie miało idealnie mleczną (a nie wodnistą), czyli lekko gęstą konsystencję , i oczywiście wyrazisty, ale nie dominujący wszystkiego, do czego się je doda, smak.
Mój uniwersalny przepis na mleko roślinne to…
1 kubek (max 1 i 1/3) bazy + 1/3 bądź 1/2 kubka suszonych daktyli + 4 kubki zimnej wody
W takich proporcjach mleko wychodzi lekko słodkie. Ta słodycz jest naprawdę delikatna i mam wrażenie, że nieco wzmacnia sam smak mleka. Oczywiście można pominąć te suszone daktyle (zwłaszcza jeśli przygotowujecie mleko do jakichś wytrawnych potraw), ale wtedy dajemy o 1 kubek lub 1/2 kubka mniej wody.
Bazą do domowego mleka roślinnego mogą być…
- wiórki kokosowe,
- orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca itp.),
- ryż,
- płatki owsiane (tych jednak dajemy o połowę mniej niż pozostałych składników),
- kasza jaglana,
- quinoa,
- no i oczywiście soja.
Warto próbować mixów tych produktów. Zwłaszcza w przypadku słonecznika, który ma bardzo wyrazisty smak, czy produktów zbożowych, które mają z kolei smak dość mdły i w dodatku zagęszczają mleko, często na tyle, że w ogóle ciężko jest je przecedzić.
Najsmaczniejsze i nadające się do wszystkiego (i do smoothie, i do owsianki, i do kawy) mleka wychodzą z orzechów. Te z produktów zbożowych są nieco „mączne” w smaku, więc ja do kawy wolę ich nie używać, ale nadają się świetnie do smoothie czy owsianki, a i gęstą gorącą czekoladę można łatwo przygotować na ich bazie.
Ach, i pamiętajcie koniecznie, że produkty bazowe oraz suszone daktyle należy wcześniej namoczyć, jeśli nie macie porządnego blendera o dużej mocy (jeśli szukasz dobrego blendera, sprawdź, jakie warto wybierać, a jakich unikać, w moim wpisie JAKI BLENDER WYBRAĆ?). Ja na szczęście nie muszę o tym pamiętać, bo korzystam z wysokoobrotowego blendera Perfect Smoothie Vitality firmy G21.
Takie mleko samo w sobie jest już przepyszne, ale można oczywiście nadać mu jeszcze jakiś konkretny smak, np. dzięki dodatkowi kakao mleko będzie miało smak czekoladowy.
NIE WYRZUCAJCIE FARFOCLI PO MLEKU!
Pulpa pozostała na gazie po przecedzeniu mleka nadaje się idealnie do kuchennego recyklingu, więc nie ważcie się jej wyrzucać! Popularnym sposobem na jej wykorzystanie jest wysuszenie jej na mąkę i upieczenie ciastek lub ciasta. Można także zrobić z niej słodki (lub słony, jeśli nie dodajecie daktyli ani innego słodzidła) wegański twarożek czy po prostu dodać do smoothie lub owsianki. Ja dziś przygotowałam z niej wegańskie batoniki twarożkowe (kto ogląda moje InstaStories, ten wie, hehe), przepis wkrótce!
GDZIE TANIO KUPIĆ ORZECHY I DAKTYLE?
Ja kupuję je w Tesco – daktyle od razu 2 kg (ponieważ używam ich i do różnych deserów, to te 2 kg wystarczają mi zazwyczaj na krócej niż miesiąc!), orzechy zazwyczaj po 1 kg. Suszone daktyle kosztują w Tesco 7,90 zł za kilogram (na wagę), orzechy – różnie w zależności od rodzaju. Migdały można kupić już za 31,98 zł/kg (w opakowaniach po 500 g), nerkowce – za 55,80 zł/kg (również opakowania po 500 g), a orzechy laskowe – za 59,90 zł/kg (na wagę). Pewnie jak dobrze poszukacie w internecie to znajdziecie taniej, dajcie wtedy znać w komentarzach!
PRZEPISY NA DOMOWE MLEKO ROŚLINNE
Poniżej podaję jedynie listy składników, bo wykonanie to żadna filozofia. Po prostu blendujemy wszystko razem i przecedzamy przez gazę, a następnie przechowujemy w lodówce.
MLEKO MIGDAŁOWO-KOKOSOWE (MÓJ NUMER 1!)
3/4 kubka migdałów (140 g)
1/2 kubka wiórków kokosowych (40 g)
1/3 kubka suszonych daktyli (70 g)
4 kubki zimnej wody (1300 ml)
MLEKO NERKOWCOWE
1/2 kubka orzechów nerkowca (100 g)
garść suszonych daktyli (50 g)
2,5 kubka zimnej wody
MLEKO KOKOSOWE
0,5 kubka wiórków kokosowych
0,5 kubka suszonych daktyli (100 g)
3 kubki zimnej wody
MLEKO SŁONECZNIKOWO-NERKOWCOWE
2/3 kubka słonecznika (95 g)
1/3 kubka nerkowców (65 g)
1/2 kubka suszonych daktyli (100 g)
4 kubki zimnej wody (1300 ml)
MLEKO MAKOWE
1/2 kubka niebieskiego maku (85 g)
1/3 kubka suszonych daktyli (70 g)
3 kubki zimnej wody
*