WEGAŃSKA JAGLANKA A LA BOUNTY, CZYLI KOKOSOWO-CZEKOLADOWA

Co na szybkie i – co najważniejsze – pyszne wegańskie śniadanie? Jeśli masz ochotę na słodycze, to polecam Ci jaglankę a la Bounty. Czytaj wpis, aby poznać przepis!

Obiecałam Wam coniedzielny cykl przepisów na łatwe i pyszne wegańskie śniadanie… Obietnicy zatem dotrzymuję! Wczoraj na moim fanpage’u na Facebooku pokazałam Wam 2 pyszne rodzaje jaglanki – Bounty i orzechowy pudding – i zapytałam, który przepis chcecie jako pierwszy. Zdecydowana większość była za jaglanką a la Bounty, tak więc czynię zadość waszym żądaniom, hehe. I bądźcie czujni, bo wymyśliłam też baaardzo prosty przepis na wegańskie batoniki Bounty (i nie tylko, bo – no muszę się pochwalić, MUSZĘ! – przygotowałam też mistrzowskie Kinder Country w wersji vegan, i… uwaga, uwaga, ptasie mleczko!!!), na dniach się nim z Wami podzielę!

WEGAŃSKA JAGLANKA A LA BOUNTY – PRZEPIS

Na 2 porcje (duże!):

  • 1 kubek suszonych daktyli (170 g)
  • pół kubka kaszy jaglanej (116 g)
  • 3/4 kubka wiórków kokosowych (94 g) + dodatkowo 2 łyżki (10 g)
  • 1 kubek mleka roślinnego: pół na pół kokosowe gęste ze „zwykłym” – u mnie migdałowo-nerkowcowe (w sumie 370 g)
  • 2 łyżki syropu z agawy (20 g) lub innego słodzidła
  • 1 łyżeczka kakao (4 g)

JAK ZROBIĆ TĘ JAGLANKĘ?

Kaszę jaglaną gotujemy na mleku około 20 minut. Nie wchłonie ona w tym czasie całego mleka, ale spokojnie, ma się ugotować i pływać w tym mleku. W czasie, gdy kasza się gotujemy, zalewamy daktyle gorącą wodą, aby nieco namokły (w tym przepisie one mają być takie wilgotne, nie chodzi o łatwość blendowania). Ugotowaną kaszę razem z mlekiem, w którym pływa, blendujemy z wiórkami kokosowymi (ale tylko z połową kubka, resztę zostawiamy!) i dosładzamy syropem z agawy. Dodajemy do niej jeszcze 2 łyżki wiórków kokosowych. Daktyle blendujemy z 1/4 kubka wiórków, kakao 1/4 kubka wody (80 ml). Nie musi być na gładko, mogą być grudki. Następnie przekładamy deser do słoika – na dół warstwę jaglaną kokosową, na górę daktylową czekoladową. Można jeszcze posypać wierzch wiórkami, tych w tym deserze nigdy dość!

1 porcja tej jaglanki ma:

  • 985 kcal
  • 12,5 g białka
  • 112 g węglowodanów
  • 55 g tłuszczu (możesz zmniejszyć tę ilość zastępując mleko kokosowe mniej tłustym, np. mlekiem sojowym)

Masz ochotę na więcej prostych i wegańskich śniadań? Sprawdź moją książkę „SMART VEGAN”, w której cały rozdział poświęciłam właśnie przepisom na wegańskie śniadania!

UZUPEŁNIJ, BY POBRAĆ DARMOWY FRAGMENT (i kod rabatowy):

[mc4wp_form id=”4452″]

PREMIERA JUŻ 28 WRZEŚNIA!

ZAMÓW TUTAJ

UWAGA, wysyłka 1 książki kosztuje 14 zł, ALE już wysyłka 2-óch – 15 zł, 3-ech – 16 zł, 4-ech – 17 zł, a od 5 książek wysyłka gratis, więc skrzyknijcie znajomych na wspólne zakupy! Kod rabatowy działa na dowolną ilość książek.

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!