
ROZPUSTNY WEGAŃSKI FOODBOOK NA 1900 KCAL
Co jedzą weganie, kiedy mają ochotę na odrobinę rozpusty? Sprawdź w moim nowym wegańskim foodbooku!
Na diecie wegańskiej staram się oczywiście zwracać uwagę na to, co jem, jeść dużo warzyw i owoców, i ogólnie bilansować dietkę, ale nie oszukujmy się, nie traktuję tego hiper poważnie. I czasem zdarza się dzień, gdy za obiad robi mi paczka ciastek albo gdy w ogóle w pracoholicznym szale zapominam jeść. Albo gdy jem wszystko, na co mam ochotę, bo tak mi serduszko dyktuje.
No i dziś przedstawiam Wam wegański foodbook z jednego z takich dni. Dni, gdy jedyne, co się liczy, to schowanie do brzuszka czegoś pysznego bez względu na to, ile to coś ma białeczka, witamin albo i tych okropnych, tuczących cukrów prostych. Na szczęście nawet dietetycy zalecają zdrowy rozsądek w podejściu do diety, więc jestem usprawiedliwiona, uf!
ŚNIADANIE: NALEŚNIKI Z SEREM I DŻEMOREM
Gdybym zawsze z rana miała duży apetyt, to naleśniki z pewnością byłyby częstym śniadaniowym gościem na moim stole. A tak jem je od przypadku do przypadku… Ale jak już jem, to zawsze na słodko, tak jak Rodzicielka przykazała – ze słodkim twarożkiem i dżemorem (tutaj akurat jagodowym). Pycha, pycha, pycha!
Jak zrobić wegański twarożek do naleśników? Polecam przepis na bazie ciecierzycy (użyty akurat w tych naleśniczkach ze zdjęcia) lub na bazie tofu.
Kcal: 572,4
Białko (B): 13,2 g
Węglowodany (W): 94,9 g
Tłuszcze (T): 15,6 g
DRUGIE ŚNIADANIE: 2 CIASTECZKA
Ale jakie ciasteczka, panie! Nie byle jakie, bo domowe proteinowe pieguski. Sztuk dwie. .
Kcal: 260,9
B: 6,5 g
W: 14,6 g
T: 19,5 g
OBIAD: WEGE LECZO
Wegetariańskie leczo to świetny sposób na zjedzenie fury warzyw za jednym zamachem (niektórzy weganie nie jedzą warzyw albo mają problem z jedzeniem odpowiednich ich ilości, takie to z nich gagatki niejadki!). Bez narzekania, a wręcz z dziką rozkoszą! Moje leczo z tego akurat dnia zasłużyło na przepis na blogu, więc pewnie niedługo go wrzucę. A tymczasem powiem tyle, że tym razem było wzbogacone o cieciorkę i pieczarki. Yum!
Kcal: 477 kcal
B: 21,7 g
W: 27,1 g
T: 31 g
PODWIECZOREK: MUS CZEKOLADOWY
Och, to naprawdę był dzień rozpusty! Ten wegański mus czekoladowy śni mi się po nocach i nie mogę się doczekać, aż dojadą do mnie moje kuchenne akcesoria, by znów go przygotować… A z czego zrobiłam ten deser? Ano głównie z… czarnej fasoli i aquafaby. Sprawdź przepis na ten mus czekoladowy TUTAJ!
Kcal: 258,2
B: 9,3 g
W: 41,8 g
T: 6,1 g
KOLACJA: SUSHI
Wiem, wiem, jak to tak sushi bez ryby? Co to za sushi? Odpowiedź brzmi: BARDZO PYSZNE! ;)
W moim wegańskim sushi zazwyczaj dominuje awokado, ogórek i pieczone tofu, i tak też było w tym przypadku.
Kcal: 313
B: 11,3 g
W: 45,9 g
T: 8,8 g
Pst, sprawdź pomysły (aż 10!) na wegańskie sushi.
W sumie…
Sprawdź także pozostałe moje wegańskie foodbooki (KLIKNIJ TUTAJ)!
A jeśli szukasz zbilansowanego dokładnie wegańskiego jadłospisu na kilka dni, to znajdziesz go w mojej książce „SMART VEGAN”. Jadłospis został ułożony przez dietetyka, ale z moich przepisów – prostych, szybkich i z łatwo dostępnych produktów.
KLIKNIJ TUTAJ, aby kupić książkę w twardej oprawie (59,90 zł + koszt przesyłki lub darmowy odbiór osobisty we Wrocławiu)
KLIKNIJ TUTAJ, aby kupić ebooka (29,90 zł).