WIOSENNY TWAROŻEK Z CIECIORKI (OCZYWIŚCIE WEGAŃSKI)

Jak zrobić prosty i szybki wegański twarożek? Może na przykład… z ciecierzycy? Sprawdź przepis!

Pamiętasz mój słodki wegański twarożek z ciecierzycy? Ten do naleśników? Cóż, przy okazji świąt Wielkiejnocy pomyślałam, że skoro z cieciorki można zrobić słodki twarożek, to słony pewnie też się da. No i faktycznie się da! Co więcej ten twarożek jest tak pyszny, że mój chłopak wyjadał go łychą prosto z miski, bez żadnego pieczywa czy innej zagrychy. Mam nadzieję, że tak samo posmakuje i Tobie!

WEGAŃSKI TWAROŻEK Z CIECIORKI – PRZEPIS

ok. pół szklanki, czyli na kilka kanapek

1 szklanka ugotowanej cieciorki
3 łyżki niesłodzonego mleka roślinnego
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczki soli
* opcjonalnie 0,5 łyżeczki czarnej soli kala namak (jeśli chcesz uzyskać smak pasty jajecznej)

dodatkowo:
5 rzodkiewek,
2 łyżki posiekanego szczypiorku

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKI TWAROŻEK Z CIECIORKI?

Wystarczy po prostu zblendować wszystkie składniki na pastę (jeśli lubisz grudkowaty twarożek, to nie blenduj na gładko, to łatwe, gdy w grę wchodzi cieciorka). Następnie siekamy rzodkiewkę w słupki i dodajemy do twarożku razem ze szczypiorkiem. Mieszamy i gotowe!